Organizatorii protestelor din Sudan şi-au prezentat cererile noilor lideri militari ai ţării, făcând apel la crearea unui guvern civil, a comunicat Alianţa pentru Libertate şi Schimbare, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mii de persoane se află în continuare în faţa sediului armatei din capitala Khartoum pentru a menţine presiunea asupra consiliului militar care a preluat puterea după înlăturarea fostului preşedinte Omar al-Bashir.

O delegaţie de 10 membri care reprezenta protestatarii şi-a prezentat cererile în timpul unor discuţii de sâmbătă conform comunicatului emis de alianţă.

„Vom continua până când cererile vor fi îndeplinite”, inclusiv formarea unui guvern civil, a declarat unul dintre liderii protestatarilor, Omar al-Degier.

Organizaţia insistă că reprezentanţi ai societăţii civile ar trebui să fie acceptaţi în consiliul militar şi că un guvern civil ar trebui format pentru a se ocupa de problemele de zi cu zi.

„Dorim ca cererile noastre să fie respectate, dar ambele tabere trebuie să fie mai flexibile pentru a ajunge la un acord”, a declarat un protestatar.

Degier a informat că printre cereri se numără şi restructurarea serviciilor secrete, al căror lider şi-a dat demisia sâmbătă.

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite şi-au exprimat susţinerea faţă de consiliul militar.

Sâmbătă, liderul consiliului militar,  Awad Ibn Auf, şi-a dat demisia. El l-a numit ca succesor pe general-locotenentul Abdel Fattah Abdelrahman Burhan.
Armata a informat că noul consiliu militar va conduce ţara timp de doi ani iar apoi se vor organiza noi alegeri. Bashir a fost înlăturat de la putere în urma unor proteste care au început în decembrie după ce preţul pâinii s-a triplat. Bashir a fost pus sub acuzare de către Curtea Penală Internaţională pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Ibn Auf a fost şeful serviciilor secrete militare în timpul conflictului din Darfur, el fiind vizat de sancţiuni din partea SUA în 2007.
Noua persoană aflată la conducere, Burhan, este de asemenea un om important al armatei însă, conform Associated Press, palmaresul său este mai curat decât al altor generali sudanezi. El s-ar fi întâlnit, de asemenea, cu protestatarii pentru a le asculta nemulţumirile.
În ciuda înlăturării de la putere a lui Bashir de joi, protestatarii au refuzat să se retragă şi au rămas în faţa sediului armatei din Khartoum, sfidând o interdicţie de a rămâne pe străzi în timpul nopţii.
Vineri, un purtător de cuvânt al consiliului militar a declarat că armata nu doreşte puterea şi că viitorul Sudanului va fi decis de protestatari însă a precizat că armata va menţine ordinea publică iar perturbările nu vor fi tolerate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.