Prelungirea armistiţiului în Fâşia Gaza a permis intrarea altor TIR-uri cu ajutoare, însă situaţia în enclavă rămâne ”catastrofală”, subliniază Programul Alimentar Mondial (PAM), care avertizează că ”există riscul unei foamete”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu avem nici apă, nici hrană, nici făină de zece zile. Situaţia este dură, foarte dură”, declară AFP un locuitor din Gaza, Ashraf Selim.

”Noi trăim aici, dar nu simţim că trăim. N-avem apă de băut, nimeni nu ne ajută”, continuă el.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţă că a constat o ”creştere masivă” a anumitor boli contagioase - şi anume de 45 de ori mai multe cazuri decât de obicei a cazurilor de diaree la copii mici.

Cele mai multe spitale din Fâşia Gaza sunt închise.

Supraaglomerarea, lipsa hranei, apei, asanării şi unei igiene de bază accelerează răpândirea bolilor în Fâşia Gaza, denunţă directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează CNN.

Nefuncţionarea şi lipsa infrastructurii şi lipsa medicamentelor a antrenat un nunmăr în creştere de infecţii în rândul celor 1,3 milioane de oameni deplasaţi în interiorul enclavei, denunţă el pe X.

Peste 110.000 de persoane suferă de infecţii respiratorii acute, peste 70.000 suferă de diaree, iar alte mii de oameni suferă de alte boli, au scabie sau păduchi, erupţii cutanate, impetigo, caricelă şi icter.

Directorul OMS cere o încetare permanentă a focului.

El avertizează că actuala situaţie din Fâşia Gaza favorizează apariţia unor epidemii.

El reiterează un avertisment al unei purtătoare de cuvânt a OMS, Margaret Harris, potrivt căruia pot muri mai mulţi oameni din cauza bolilor decât au fost ucişi în bombardamente, dacă sistemul sanitar nu este îmbunătăţit.

”Avem nevoie de un armistiţiu susţinut. ACUM. Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru civili”, cere Tedros Adhanom Ghebreyesus,

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.