Procurorul special Robert Mueller a finalizat ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, din SUA, iar conform unui oficial al Departamentului de Justiţie, documentul nu recomandă noi puneri sub acuzare, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul general William Barr va face o sinteză a raportului şi va decide cât din acesta va fi prezentat Congresului. Într-o scrisoare adresată liderilor din Congres, Barr a afirmat că va putea pune la dispoziţie în scris principalele puncte din document în acest weekend.

Raportul explică toate deciziile şi măsurile adoptate în cele 22 de luni de anchetă, pe care Donald Trump şi republicanii au criticat-o în repetate rânduri, numind-o "vânătoare de vrăjitoare".

În scrisoarea adresată liderilor Comisiei juridice din Congres - senatorii Lindsey Graham şi Dianne Feinstein şi congressmen-ii Jerrold Nadler and Doug Collins - Barr a confrmat că nu există momente în cadrul investigaţiei în care Departamentul Justiţiei să fi interferat cu activitatea lui Mueller.

Procurorul general a precizat că se va consulta cu adjunctul său Rod Rosenstein, care a gestionat ancheta anterior numirii lui Mueller, "pentru a stabili ce alte informaţii din raport pot fi prezentate Congresului, dar şi opiniei publice".

El a dat sigurări că este decis să existe cât mai multă transparenţă pe acest subiect.

Conform CNN, care o citează pe Sarah Sanders, secretar de presă al Casei Albe, preşedintele Donald Trump nu a văzut concluziile lui Mueller.
"Următorii paşi depind de procurorul general Barr şi urmărim desfăşurarea acestui proces. Casa Albă nu a primit şi nici nu a fost informată în legătură cu raportul procurorului special", a precizat Sanders.

În ultimele 22 de luni, procurorul special a dezvăluit cum agenţii ruşi au obţinut informaţii despre alegerile din SUA, pentru a declanşa o campanie menită să-i influenţeze pe americani, cum au finanţat acţiuni politice în SUA şi cum au spart mailurile unor lideri democraţi pentru a submina campania lui Hillary Clinton.

De asemenea, Mueller a investigat şi dacă Donald Trump a obstrucţionat justiţiăai prin concedierea directorul FBI James Comey sau încercând să inducă în eroare ancheta sau chiar să determine închiderea ei, acuzaţii respinse constant de Trump.

Preşedintele SUA a refuzat să discute cu echipa lui Mueller în timpul acnhetei, însă avocaţii săi au transmis răspunsuri scrise la întrebări, după luni de negoceri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.