Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a acuzat, marţi, Rusia că foloseşte violul ca ”strategie de război” şi l-a descris pe preşedintele rus Vladimir Putin drept ”principalul criminal de război al secolului 21”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina adună informaţii referitoare la acuzaţiile de viol, tortură şi alte presupuse crime de război comise de forţele ruse, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, în timpul unei vizite în oraşul Irpin, de lângă Kiev.

Venediktova a mai spus că victimele violurilor sunt atât femei, copii, bărbaţi, cât şi o femeie în vârstă.

Întrebată dacă violul a fost o strategie deliberată a Rusiei în timpul războiului, ea a afirmat: ”Sunt sigură că a fost o strategie, de fapt (...), este o modalitate de a speria societatea civilă... de a face totul pentru a forţa Ucraina să capituleze”.

Procurorul general ucrainean nu a oferit detalii specifice cu privire la acuzaţiile de viol, dar a menţionat că unele dintre victime au rămas în Ucraina şi nu vor să vorbească de teamă că forţele ruse se vor întoarce.

Venediktova a mai spus că Putin este răspunzător de ce s-a întâmplat în Ucraina, în calitate de comandant şef al Forţelor armate ruse.

”Putin este principalul criminal de război al secolului 21”, a mai declarat ea, amintindu-şi intervenţiile militare ruseşti în fosta republică sovietică Georgia, regiunea Cecenia a Rusiei, Siria şi Ucraina în 2014.

”Dacă vorbim despre (crima) de agresiune, ştim cu toţii cine a început acest război, iar această persoană este Vladimir Putin”, a conchis Venediktova.

Rusia a negat anterior că a vizat civili şi a respins acuzaţiile conform cărora trupele ruse ar fi comis crime de război în Ucraina.

Kremlinul nu a răspuns imediat cererii Reuters de a comenta acuzaţiile şi a respins sugestiile anterioare potrivit cărora Putin este un criminal de război.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat, în luna martie, declaraţiile preşedintelui american Joe Biden conform cărora Putin este un criminal de război ca fiind impardonabile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.