Procurorul General al Statelor Unite, Lorreta Lynch, a anunţat marţi după-amiază că exploziile care au zguduit cartierul newyorkez Chelsea şi o staţiune balneară din New Jersey vor fi anchetate ca acte de terorism. De asemenea, autorităţile americane au descoperit un jurnal al suspectului, în care este menţionat şi imamul Anwar al-Awlaki, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lynch a menţionat că ancheta cu privire la explozii este ”activă şi în desfăşurare”. Anunţul procurorului-general vine după punerea sub acuzare şi capturarea suspectului principal, cetăţeanul american naturalizat Ahmad Khan Rahami.

Între timp, anchetatorii americani au descoperit un jurnal al suspectului, în care apar texte incoerente legate de terorism, dar şi mai multe menţionări ale imamului americano-yemenit Anwar al-Awlaki, care a fost anterior purtător de cuvânt al grupării teroriste Al-Qaeda din Peninsula Arabică.

De asemenea, în jurnal sunt menţionaţi atacatorii de la Maratonul din Boston, Tamarlaev şi Djohar Ţarnaev. 

Se pare că jurnalul a fost descoperit în posesia suspectului capturat şi are o gaură de glonţ.

Predicile imanului Anwar al-Awlaki au devenit surse de inspiraţie pentru multe atentate teroriste. De asemenea, această descoperire îi ajută pe anchetatori să excludă orice implicare a jihadiştilor Statului Islamic.

Directorul adjunct al FBI William F. Sweeney Jr. a declarant că nu există nimic care să sugereze o celulă teroristă activă în zonă New Yorkului, dar există dovezi că susepctul capturat nu a acţionat singur.

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a susţinut că autorităţile au toate motivele pentru a crede că exploziile care au zguduit în timpul weekend-ului Manhattan şi New Jersey reprezintă acte de terorism. De asemenea, acesta le-a cerut newyorkezilor să rămână vigilenţi faţă de ce se întâmplă în jurul lor şi să informeze imediat autorităţile dacă aud vreo discuţie suspectă sau descoperă vreo ameninţare la adresa securităţii metropolei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.