Procurorii suedezi au pus luni sub acuzare un bărbat acuzat că timp de nouă ani a spionat Suedia şi Statele Unite în favoarea Rusiei, relatează Reuters şi Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia l-a arestat pe Sergej Skvortsov - cetăţean atât al Suediei, cât şi al Rusiei - în noiembrie anul trecut, la periferia oraşului Stockholm, împreună cu o a doua persoană - soţia sa - care a fost eliberată la scurt timp după aceea.

Bărbatul în vârstă de 60 de ani a fost acuzat că a desfăşurat activităţi ilegale grave dând informaţii împotriva celor două ţări între 2013 şi 2022, potrivit actului de acuzare.

Procurorii spun că Skvortsov a acţionat în numele Rusiei pentru a aduna informaţii care ar putea afecta în mod negativ securitatea SUA şi a Suediei. Procurorii susţin că Skvortsov s-a folosit de afacerea sa de import-export pentru a obţine în mod ilicit tehnologie şi a o preda serviciului militar rus de informaţii GRU. Aceştia au precizat că Skvortsov a cumpărat, în numele Moscovei, obiecte pe care statul şi forţele armate ruseşti nu le puteau achiziţiona pe piaţa liberă din cauza reglementărilor privind exporturile şi, de asemenea, din cauza sancţiunilor.

"Skvortsov şi compania sa au fost o platformă pentru serviciul rus de informaţii militare GRU şi pentru statul rus pentru achiziţii ilicite de tehnologie din Occident", se arată în rechizitoriu.

Avocatul lui Skvortsov, Ulrika Borg, a declarat pentru Reuters că acesta neagă orice vinovăţie. 

Skvortsov se află în arest preventiv de la arestare. Soţia lui a fost eliberată fără nicio acuzaţie după ancheta agenţiei de securitate din Suedia.

Radiodifuzorul suedez SVT a declarat că Skvortsov a trăit în Suedia timp de 25 de ani şi a obţinut cetăţenia suedeză în 2012.

Procesul va începe la 4 septembrie.

În septembrie 2021, un consultant suedez în tehnologie a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de faptul că a vândut Rusiei informaţii sensibile cu privire la fabricarea camioanelor grele suedeze Scania.

CITEȘTE ȘI Un fost agent suedez, găsit vinovat de ”spionaj agravat” în favoarea Rusiei timp de zece ani, condamnat la închisoare pe viaţă, iar fratele său, la nouă ani şi zece luni de închisoare, în cel mai mare scandal de spionaj din istoria recentă a Suediei

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.