Donald Trump le-a cerut angajaţilor de la reşedinţa sa din Florida să şteargă înregistrările camerelor de securitate în timp ce era cercetat pentru deţinerea de documente clasificate, au afirmat, joi, procurorii din SUA, care au extins acuzaţiile împotriva fostului preşedinte şi au pus sub acuzare un al doilea membru al staff-ului său, pentru că l-a ajutat să ascundă documentele, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul special Jack Smith a adăugat trei noi capete de acuzare împotriva lui Trump, ridicând astfel numărul total la 40, şi l-a acuzat pe un angajat de la mentenanţă de la reşedinţa de lux a lui Trump Mar-a-Lago, Carlos De Oliveira, de conspiraţie la obstrucţionarea justiţiei, acuzându-l că l-a ajutat pe Trump să ascundă documentele.

De Oliveira, în vârstă de 56 de ani, i-a spus unui alt angajat de la reşedinţa lui Trump că ”şeful” vrea ca înregistrările camerelor de securitate ale proprietăţii din Florida să fie şterse, după ce au primit citaţie din partea Departamentului de Justiţie.

Procurorii l-au acuzat, de asemenea, pe De Oliveira că a minţit FBI-ul în timpul unei discuţii voluntare, susţinând, în mod fals, că nu a fost implicat în mutarea cutiilor cu documente clasificate la Mar-a-Lago.

”Nu am văzut niciodată nimic”, le-a spus De Oliveira agenţilor, potrivit punerii sub acuzare.

Avocatul lui De Oliveira nu a răspuns deocamdată solicitărilor de a comenta aceste acuzaţii.

Acuzaţiile au fost făcure publice la câteva ore după ce Trump a afirmat că avocaţii săi s-au întâlnit cu oficiali ai Departamentului de Justiţie care investighează încercările sale de a răsturna pierderea în alegerile din 2020 în faţa democratului Joe Biden, un semn că un nou set de acuzaţii ar putea urma în curând.

”Nu este nimic mai mult decât continuarea unei încercări disperate a Familiei Infracţionale Biden şi a Departamentului lor de Justiţie de a-l hărţui pe preşedintele Trump şi pe cei din jurul său”, au afirmat reprezentaţii de campanie ai lui Trump, într-o declaraţie.

Trump a pledat nevinovat la Miami, luna trecută, la acuzaţiile federale de deţinere ilegală a documentelor guvernamentale clasificate după ce şi-a terminat mandatul în 2021 şi obstrucţionare a justiţiei. Procurorii l-au acuzat că a riscat unele dintre cele mai sensibile secrete privind securitatea naţională ale SUA.

Trump este primul fost preşedinte al SUA confruntat cu acuzaţii penale şi a fost deja pus sub acuzare de două ori în acest an, o dată la New York, pentru plăţi făcute unui star porno pentru a păstra tăcerea, şi a doua oară pentru documentele clasificate.

Favorit republican în campania de alegeri din 2024

Acuzaţiile nu au afectat poziţia lui Trump ca favorit în cursa pentru nominalizarea republicanilor pentru a-l înfrunta pe preşedintele Biden în alegerile din 2024.

Din contră, avansul lui Trump faţă de cel mai apropiat rival, guvernatorul din Florida Ron DeSantis, a crescut. Un sondaj Reuters/Ipsos din această lună a arătat că Trump conduce în faţa lui DeSantis cu 47%-19% printre republicani, un avans mai mare decât cel de 44%-29%, înregistrat înainte de prima punere sub acuzare, din martie, de la New York.

Trump ar urma să apară în faţa justiţiei în martie 2024 în New York şi în mai 2024 în Florida, moment la care nominalizarea republicanilor ar putea fi deja decisă. Echipa procurorului special Smith a afirmat că va încerca să se asigure că noile acuzaţii nu vor întârzia procesul.

Procurorii au făcut acuzaţii suplimentare şi împotriva unui alt asistent al lui Trump, Walt Nauta. Nauta a pledat nevinovat în această lună la acuzaţiile că l-a ajutat pe fostul preşedinte să ascundă documentele.

Potrivit noii puneri sub acuzare, Nauta şi De Oliveira au mutat 64 de cutii cu înregistrări la reşedinţa lui Trump după ce Departamentul de Justiţie l-a citat pe Trump pentru documente clasificate, în mai 2022. Ulterior, ei au returnat doar 30 dintre ele pentru a fi inspectate de Evan Corcoran, un avocat al lui Trump care a cerut să vadă conţinutul, pentru a se conforma citaţiei.

De Oliveira ar urma să apară în faţa instanţei din Miami luni.

Procurorii au mai afirmat că au recuperat documentul implicat într-un incident în care Trump s-a lăudat cu un ”plan de atac” împotriva unei alte ţări, într-un interviu la complexul său de golf din New Jersey.

Potrivit acuzaţiilor, Trump a explicat că documentul era clasificat. Nimeni altcineva din încăpere nu avea autoritatea de a-l examina, a notat Smith.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.