Rusia încearcă ”în mod activ să obstrucţioneze” ancheta doborârii zborului MH17, au acuzat marţi procurorii olandezi, în a doua zi a procesului din Olanda împotriva a trei ruşi şi unui ucrainean, acuzaţi de provocarea exploziei avionului deasupra Ucrainei în 2014, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii au acuzat Rusia de tentative de piratare informatică a anchetatorilor şi au evocat temeri potrivit cărora Moscova încearcă să găsească martori.

”Există indicii clare potrivit cărora serviciile ruse de securitate încearcă în mod activ să obstrucţioneze eforturi în vederea stabilirii adevărului din spatele doborârii zborului MH17”, a declarat procurorul Thijs Berger în faţa judecătorilor, la tribunalul de la Schiphol, la periferia Amsterdamului.

Boeingul 777 aparţinând companiei Malaysian Airlines, care a plecat de la Amsterdam la Kuala Lumpur la 17 iulie 2014 a fost atins în zbor de o rachetă de tip BUK de concepţie sovietică, deasupra zonei de conflict cu separatiştii proruşi, în estul Ucrainei. Cele 298 de persoane de la bord - inclusiv 196 de olandezi, au fost ucise.

Olanda a imputat în mod deschis Rusiei moartea cetăţenilor săi. Moscova a dezminţit mereu orice implicare.

”Autorităţile britanice şi olandeze au stabilit că agenţi ruşi din cadrul GRU (serviciile militare ruse de informaţii) sunt implicate în tentative de piratare a sistemelor autorităţilor de anchetă malaysiene”, a declarat Berger, ecocând tentative similare vizând anchetatori olandezi.

”Mai mulţi martori din această anchetă afirmă că se tem pentru viaţa lor, dacă le este dezvăluită identitatea”, a adăugat Berger, care consideră că ”aceste informaţii aruncă o umbră” asupra procesului.

Ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov şi ucraineanul Leonid Harcenko, patru gradaţi de rang înalt în rândul separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, au fost inculpaţi de parchetul olandez cu privire la omor şi la faptul că au cauzat în mod voit doborârea avionului.

Aceşti primi suspecţi inculpaţi în dosar sunt acuzaţi de faptul că au adus sistemul de rachetă antiaerian de tip Buk, folosit de alte persoane încă neidentificate.

Procesul celor patru a început luni în absenţa acestora.

Dubinski, Ghirkin şi Harcenko sunt judecaţi în contumacie, iar Pulatov a ales să fie reprezentat de către un avocat olandez.

Ei riscă închisoarea pe viaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.