Procuratura statului american Michigan a abandonat acuzaţii penale cu privire la contaminarea cu plumb a reţelei de apă potabilă din oraşul Flint şi a anunţat că vrea să relanseze în întregime aceste proceduri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locuitorii acestui fost oraş industrial - devenit un simbol al nedreptăţii sociale în Statele Unite - aşteaptă de ani de zile să obţină despăgubiri din cauza acestei poluări dramatice. Mulţi continuă să bea apă îmbuteliată.

”Amânarea justiţiei nu înseamnă refuzul justiţiei”, a declarat procurorul general din Michegan Dana Nessel, care a dat asigurări că abandonarea abruptă a procedurilor este necesară în vederea relansării unei ”anchete complete şi exhaustive”.

Procurorul democrat a criticat modul în care predecesorul său, un republican, a efectuat investigaţiile.

Apa contaminată cu plumb în oraşul Flint reprezintă unu dintre cele mai grave scandaluri din ultimii ani în Statele Unite.

Drama a fost cauzată de decizia autorităţilor locale de a schimba în 2014 sursa de aprovizionare cu apă a oraşului, ca o măsură de economisire.

Apa acidă şi poluată dintr-un râu din zonă, preferată apei curate din Lacul Michigan vecin, a corodat conducte din reţeaua de distribuţie şi i-a expus pe locuitori intoxicării cronice cu plumb (saturnism).

Otrăvirea cu plumb a mii de copii din Flint ameninţă să aibă consecinţe catastrofale asupra sănătăţii acestora timp de decenii.

Cel puţin 12 persoane au murit de legionella (legioneloză, boala legionarului), o infecţia cauzată de contaminarea iniţială a apei.

Cincisprezece oficiali locali şi de la nivelul statului au fost inculpaţi de fapte penale grave, inclusiv de omucidere involuntară, de-acum caduce.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.