Justiţia belgiană a trimis în judecată la un tribunal corecţional patru persoane - inclusiv un diplomat iranian - suspectate de faptul că sunt implicate în planul unui atentat vizând opozanţi ai regimului de la Teheran, Consiliului Naţional al Rezistenţeii Iraniene (CNRI), la o adunare în 2018, în apropiere de Paris, a anunţat parchetul federal belgian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul urmează să aibă loc în toamnă la Antwerpen, unde a fost instruit dosarul, a declarat pentru AFP un purtător de cuvţnt al parchetului federal belgian, Eric Van Der Sypt.

Hotărârea a fost luată miercuri de Camera de Consiliu de la Antwerpen, într-o şedinţă cu uşile închise, în urma întocmirii rechizitoriului de către parchet.

La 2 iulie 2018, acest parchet competent în domeniul terorismului, anunţa că a dejucat un plan al unui atentat cu bombă care ar fi vizat, cu două zile mai înainte, la Villepinte, în apropiere de Paris, marea adunare anuală a CNRI, o entitate din care fac parte Mujahedinii Poporului (MEK, opoziţia iraniană).

Un cuplu belgian de origine iraniană a fost arestat în acea zi, la 30 iunie, în regiunea Bruxellesului, în posesia a aproximativ 500 de grame de exploziv de tip TATP şi unui detonator, în maşină.

În afară de acest cuplu, doi bărbaţi au fost încarceraţi în Belgia din 2018, suspectaţi de urzirea acestui plan de atentat.

Unul dintre ei, Assadollah Assadi - prezentat de către opozanţii vizaţi drept «comdanditarul» atacului - este un diplomat iranian care se afla în post la Ambasada Iranului la Viena în momentul faptelor. Arestat în Germania, el a fost predat justiţiei belgiene în octombrie 2018.

”TERORISM DE STAT”

Celălalt bărbat arestat după dejucarea planului a fost reţinut în Franţa şi apoi predat justiţiei belgiene în vara lui 2018.

Cei patru suspecţi sunt judecaţi cu privire la ”tentative de ucidere cu caracter terorist” şi ”participare la activităţi ale unei organizaţii teroriste”, potrivit lui Van Der Sypt.

Acest dosar - instruit în cel mai mare secret de către justiţia belgiană - a provocat tensiuni diplomatice între Franţa şi Iran.

În octombrie 2018, autorităţile franceze au acuzat Ministerul iranian al Informaţiilor că a urzit acest plan de atentat, ceea ce Teheranul a dezminţit ferm.

Mujahedinii Poporului şi susţinătorii lor consideră că acest ”complot” vizând Villepinte este oilustrare a ”terorismului de stat” practicat de regimul preşedintelui iranian Hassan Rohani.

Aproximativ 15 participanţi la adunarea de la Villepinte s-au constituit parte civilă în dosar, inclusiv fosta ostatică a FRAC în Columbia Ingrid Betancourt, potrivit avocatului belgian Rik Vanreusel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.