Prinţul William a busculat limbajul diplomatic uzual - catalogând teritoriile palestiniene drept ”ţară” - în cadrul unei întâlniri cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Ramallah, în profida faptului că vizita sa se vrea apolitică, comentează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ducele de Cambridge a efectuat miercuri, după ce a fost primit de premierul israelian Benjamin Netanyahu marţi la Ierusalim, prima vizită oficială a unui membru al familiei regale britanice în Cisiordania.

Primele vorbe pe care i le-a adresat preşedintelui palestinian au diferit de discursul folosit de obicei de diplomaţi occidentali, care se confruntă cu complexitatea lingvistică a conflictului israeliano-palestinian.

”Vă mulţumesc pentru că mă primiţi şi şi sunt foarte fericit de o colaborare atât de strânsă între ţările noastre şi de succese înregistrate în domeniile educaţiei şi umanitar”, a declarat el, exprimându-se fără să citească note.

Diplomaţii occidentali se feresc, în general, să se refere la teritoriile palestiniene ca la un stat sau o ţară.

Adunarea Generală a ONU a acordat în 2012 statutul de stat observator nemebru Palestinei. Teritoriile palestiniene ar urma să alcătuiască, într-o bună zi, un stat independent la care aspiră palestinienii.

Contactat de AFP, Ministerul britanic de Externe nu au precizat dacă dacă alegerea cuvintelor prinţului a fost întâmplătoare sau deliberată.

”Guvernul britanic susţine înfiinţarea unui stat palestinian suveran, independent şi viabil, care să coexiste cu Israelul în pace şi securitate”, a declarat un purtător de cuvânt. ”Regatul Unit va recunoaşte un stat palestinian în momentul în care acest lucru va favoriza cel mai mult pacea”, a adăugat el.

Preşedintele Abbas a reafirmat în cadrul întâlnirii sale cu ducele de Cambridge că palestinienii sunt hotărâţi să ”ajungă la pace cu Israelul”.

Prinţul şi-a continuat vizita în teritoriile palestiniene asistând la un spectacol de dans şi cântece tradiţionale palestiniene.

El s-a întâlnit după aceea cu primarul Ramallahului Moussa Hadeel, care i-a oferit un inel pe care sunt gravate numele oraşelor palestiniene de dinainte de 1948 - data înfiinţării Israelului ca stat -, dintre care unele se află pe teritoriul israelian.

Ducele de Cambridge şi-a încheiat vizita printr-un meci de fotbal cu câţiva copii palestinieni, supervizată de preşedintele Federaşiei palestiniene de Fotbal Jibril Rajoub.

Vizita prinţului a avut loc în contextul în care orizontul păcii nu a părut niciodată mai îndepărtat, iar exerciţiul diplomatic este delicat.

Membri ai dreptei israeliene au criticat faptul că partea vizitei prinţului la Ierusalimul de est şi în Oraşul Vechi, joi, a fost prezentată de britanici va având loc în teritoriile palestiniene ocupate.

Anexarea Ierusalimului de Est nu a fost recunoscută vreodată de comunitatea internaţională, care consideră Ierusalimul de Est teritoriu ocupat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.