Prinţul de Wales a dezvăluit lista scurtă a celor 15 inovatori în cursă pentru a câştiga unul dintre cele cinci granturi de 1 milion de lire sterline din prestigiosul său premiu ecologic oferit la sfârşitul acestui an, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prinţul William a zburat luni la New York pentru o vizită de două zile, în timpul căreia a participat la cel de-al doilea Summit pentru Inovaţie al Premiului Earthshot, un eveniment care coincide atât cu Săptămâna Climei din New York, cât şi cu cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU şi unde au fost dezvăluiţi finaliştii.

Prinţul în vârstă de 41 de ani şi Fundaţia sa Regală au lansat Premiul Earthshot, un proiect ambiţios de 50 de milioane de lire sterline, în 2020, cu scopul de a găsi ”soluţii climatice inovatoare pentru a repara planeta noastră până în 2030”.

Cei 15 candidaţi din acest an reprezintă şase continente şi au fost selectaţi dintre peste 1.100 de nominalizaţi în urma unui proces riguros de screening şi verificare de către un grup global de experţi ştiinţifici şi academicieni.

Câştigătorii premiului – aflat la al treilea an – vor fi dezvăluiţi la o ceremonie care va avea loc în Singapore pe 7 noiembrie, iar premiul în bani îi va ajuta pe cei care fac schimbarea să-şi extindă soluţiile ecologice.

Toţi finaliştii vor avea, de asemenea, acces la resurse considerabile şi sprijin printr-un program de burse Earthshot Prize de un an ”pentru a accelera creşterea soluţiilor lor inovatoare”.

Moştenitorul tronului Marii Britanii a fost inspirat să-şi lanseze schema de mediu de discursul preşedintelui John F. Kennedy din 1962, când a însărcinat Statele Unite să continue explorarea spaţiului.

Competiţia se bazează pe cinci ”Earthshots” sau obiective de mediu: ”Protejarea şi restaurarea naturii”, ”Curăţarea aerului”, ”Reînvierea oceanelor”, ”Construirea unei lumi fără deşeuri” şi ”Remediaţi climatul nostru”. La fiecare Earthshot sunt ataşaţi trei finalişti şi va exista câte un câştigător pe categorie.

Cele cinci categorii şi finaliştii Earthshot sunt:

”Protejarea şi restaurarea naturii”

Accion Andina - Peru: Proiect din America de Sud pentru a proteja ecosistemele pădurilor native din Anzi

Freetown the Tree Town - Sierra Leone: O iniţiativă a Consiliului oraşului Freetown pentru conservarea copacilor din capitala Sierra Leone

Belterra - Brazilia: Un start-up care colaborează cu fermieri mici şi mijlocii pentru a transforma pădurile şi terenurile degradate prin practici agricole regenerative.

”Curăţarea aerului”

Polish Smog Alert - Polonia: un grup de campanie care lucrează pentru a încuraja schimbarea politicii şi îmbunătăţirea calităţii aerului în Polonia.

Enso - Regatul Unit: O companie care a proiectat o anvelopă mai durabilă pentru vehiculele electrice, în speranţa de a reduce poluarea prin anvelope şi de a reduce poluarea aerului.

GRST - Hong Kong: Un start-up care a dezvoltat un nou proces de fabricare şi reciclare a bateriilor litiu-ion, deschizând calea ”pentru a face maşinile electrice ale viitorului şi mai curate”.

”Reînvierea oceanelor”

Abalobi - Africa de Sud: O organizaţie de întreprindere socială care adoptă o abordare bazată pe date pentru a sprijini comunităţile mici de pescuit, ajutându-le să devină mai rezistente şi mai durabile.

Coastal 500 - Global, cu sediul în SUA: O reţea internaţională de primari şi alţi lideri locali angajaţi să restabilize habitatele oceanice şi să facă eforturi pentru protecţia coastelor în întreaga lume.

Programul WildAid Marine - Global, cu sediul în SUA: O organizaţie non-profit care combină ”construirea de parteneriat şi partajarea cunoştinţelor” pentru a sprijini nevoile planetei de conservare a oceanelor.

”Construirea unei lumi fără deşeuri”

S4S Technologies - India: O întreprindere agrotehnică care îşi foloseşte echipamentul de deshidratare alimentat cu energie solară pentru a reduce risipa alimentară şi pentru a ajuta fermierii să transforme recoltele în exces în produse cu o durată de valabilitate mai lungă.

Circ Inc. - SUA: O companie care a dezvoltat o modalitate de reciclare a polibutonului înapoi la materiile prime, astfel încât să poată fi reutilizat şi să reducă deşeurile textile.

Colorifix - Marea Britanie: Această companie încearcă să reducă utilizarea apei şi a substanţelor chimice în industria modei prin găsirea de culori create de un organism în natură şi folosind secvenţierea ADN-ului online pentru a crea pigmenţi şi coloranţi durabili.

”Remediaţi climatul nostru”

Sea Forest - Australia: O companie biotehnologică din Tasmania care a creat o hrană pentru animale pe bază de alge marine care reduce poluarea cu metan de la bovine şi oi, sprijinind în acelaşi timp ”agricultura durabilă şi ecosistemele marine sănătoase”.

Aquacycl - SUA: Echipa Aquacycl foloseşte tehnologia microbiană pentru a face tratarea apelor uzate industriale mai rentabilă şi mai accesibilă, mai eficientă şi mai puţin poluantă.

Boomitra - Global cu sediul central în SUA: Compania ”elimină emisiile şi creşte profiturile fermierilor prin stimularea refacerii terenurilor” prin crearea pieţei sale de carbon din sol.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.