Decizia lui David Cameron de a demisiona din funcţia de premier în luna octombrie a lansat cursa pentru conducerea Partidului Conservator, aflat la putere în Marea Britanie, relatează The Independent, care prezintă principalii candidaţi la şefia Guvernului de la Londra.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentarii conservatori vor trebui ca, dintre toate numele vehiculate, să aleagă două, care vor fi supuse la vot. Câştigătorul va deveni în mod automat premier şi va decide dacă va convoca alegeri anticipate.

BORIS JOHNSON

Boris Johnson este favoritul detaşat. El şi-a pus în joc cariera susţinând Brexit şi a fost conştient de la început că un vot pentru ieşirea Marii Britanii din UE va garanta că numai un lider al taberei anti-UE va putea deveni următorul lider conservator. Fostul primar al Londrei a câştigat pariul. Popular în rândul elitelor partidului şi unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni din ţară, el va fi greu de învins.

Cu toate acestea, există voci care spun că a susţinut Brexit din oportunism şi critică faptul că a fost dispus să conducă o campanie care, uneori, a părut să atace realizările Guvernului conservator. Astfel, el va trebui să reunifice formaţiunea şi să se împace cu mulţi lideri din formaţiuni. Va trebui să fie modest şi, poate mai important decât atât, să se distanţeze de liderul UKIP Nigel Farage.

THERESA MAY

Theresa May a fost ministrul de interne cu cel mai lung mandat din ultimii 100 de ani. Ea a preferat să nu se implice foarte mult în campania pentru referendum, deşi şi-a exprimat susţinerea pentru rămânerea în UE. Nu a participat la mitinguri şi întâlniri cu alegătorii, a rostit numai câteva discursuri şi a criticat multe aspecte ale UE, în special Convenţia pentru Drepturile Omului. Toate acestea i-au permis să devină un simbol al unităţii. Mai mult, unii analişti spun că între timp şi-a pregătit susţinerea din umbră tocmai pentru a candida la conducerea formaţiunii.

May are avantajul semnificativ că a ocupat unul dintre cele mai importante posturi din Guvern şi a dat dovadă de o competenţă care i-a câştigat mulţi admiratori din partid şi din administraţia publică.

Într-o perioadă de mare instabilitate, ea ar putea fi privită drept o forţă stabilizatoare. Îi lipseşte însă şarmul lui Boris Johnson, iar unii membrii ai Partidului Conservator ar putea pune sub semnul întrebării capacitatea sa de a relaţiona cu alegătorii de rând.

MICHAEL GOVE

Secretarul Justiţiei a luat o decizie politică şi personală foarte riscantă atunci când a decis să susţină tabăra pro-Brexit, devenind rivalul prietenului său foarte bun David Cameron. S-a descurcat bine în dezbateri electorale şi va fi o figură admirată în rândul conservatorilor eurosceptici.

Însă, asemeni lui Johnson, va avea de suferit pentru că a condus o campanie ce a dus la multe diviziuni şi atacuri în interiorul partidului. În plus, îi lipseşte popularitatea de care se bucură Johnson în rândul electoralului. În aceste condiţii, el s-ar putea mulţumi cu funcţia de ministru de finanţe în viitorul Guvern.

RUTH DAVIDSON

Liderul conservator scoţian este o figură foarte admirată şi i-ar asigura Partidului Coservator popularitatea în rândul unui electorat la care ceilalţi candidaţi nu au acces. Faptul că a reuşit să îi conducă pe conservatori către locul al doilea la alegerile legislative din Scoţia, din mai, a fost un success extraordinar pentru un partid care era pe punctul de a dispărea de pe harta Scoţiei în urmă cu câţiva ani.

Davidson va trebui, însă, să devină mai întâi parlamentar şi va avea de suferit pentru că a susţinut foarte vocal rămânerea ţării în UE. Analiştii cred că este prea devreme pentru ca ea să preia preşedinţia formaţiunii, dar va avea, cu siguranţă, un cuvânt important de spus în dezbatere.

GEORGE OSBORNE

Ca ministru de finanţe, Osborne este considerat de ani de zile succesorul firesc al lui David Cameron. În mod normal, el ar fi în fruntea listei cu favoriţi. Dar după votul pro-Brexit al britanicilor, abia mai intră în cursă.

El a fost portavocea lui Cameron în dezbaterea electorală privind referendumul şi i-a înfuriat pe conservatorii eurosceptici după ce a transmis avertismente dure în legătură cu eventualele consecinţe economice ale Brexitului.

ANDREA LEADSOM

Unul dintre liderii campaniei pro-Brexit, ea s-a descurcat foarte bine în dezbaterile televizate. Cariera sa merită urmărită, deşi nu are şanse foarte mari să ajungă deocamdată la vârf, cred analiştii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.