Prima navă încărcată cu cereale care a părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse suferă întârzieri din cauza vremii nefavorabile, potrivit Centrului Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

JCC a anunţat că nava Razoni s-a deplasat mai lent decât era preconizat, iar acum urmează să ajungă la Istanbul marţi seara sau miercuri dimineaţa.

Nu sunt programate alte transporturi de cereale din Ucraina, a adăugat JCC.

Nava Razoni a plecat luni din portul Odesa de la Marea Neagră în cadrul unui acord de export intermediat de ONU, în speranţa că o criză globală a aprovizionării cu alimente cauzată de invazia Rusiei poate fi atenuată.

Porturile sudice ale Ucrainei au fost blocate de Rusia de la începutul războiului, iar cerealele ucrainene nu au putut ajunge în numeroasele ţări depinde de aceste exporturi.

Aproximativ 20 de milioane de tone metrice de grâu şi porumb sunt blocate în portul Odesa, a declarat săptămâna trecută administratorul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Samantha Power.

Ucraina şi Rusia sunt furnizori importanţi de alimente la nivel mondial. Într-un context internaţional normal, Ucraina ar exporta aproximativ trei sferturi din cerealele produse. Potrivit datelor Comisiei Europene, aproximativ 90% din aceste exporturi au fost expediate din porturile Mării Negre.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.