Secretarul general al ONU a lansat joi, la Nagasaki - oraşul din sud-vestul Japoniei care a fost teatrul unui bombardament atomic pe 9 august 1945 - un apel urgent la o accelerare a dezarmării nucleare în lume, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 73 de ani după bombardament, planează în continuare ”spectrul unui carnagiu de negândit”, a declarat Antonio Guterres, primul secretar general al ONU în funcţie care asistă la ceremonia de omagiere a victimelor în acest oraş.

Puterile nucleare cheltuiesc ”sume enorme” pentru a-şi moderniza arsenalul, iar ”procesul dezarmării a încetinit şi chiar s-a oprit”, a deplâns el.

”Există o nevoie urgentă a dezarmării de orice fel şi mai ales a celei nucleare”, a insistat Guterres.

Primarul din Nagasaki, Tomihisa Taue, a lansat un mesaj similar.

”Încă mai există, astăzi, la 73 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, 14.450 de focoase nucleare în lume”, a amintit el.

”Cea mai îngrijorătoare pentru regiunile care au fost bombardate nuclear este tendinţa vizibilă din nou a anumitor ţări de a-şi consolida puterea militară cu armament nuclear, susţinând senine că asemenea arme sunt necesare”, a insistat alesul.

Această comemorare de desfăşoară pe fondul unor îngrijorări persistente referitoare la ameninţarea nucleară nord-coreeană, în pofida faptului că atmosfera s-a îmbunătăţit în peninsulă de la începutul anului.

Ambiţiile militare ale preşedintelui american Donald Trump, care a decis o modernizare a aresenalului nuclear al ţării sale, îngrijorează, de asemenea.

Ca în fiecare an, clopotul a bătut joi, la ora locală 11.02 (5.02, ora României), ora exactă la care a explodat bomba atomică, pe 9 august 1945, iar oamenii s-au oprit într-un moment de reculegere.

Numit "Fat Man", dispozitivul distrugător cu plutoniu, care a omorât 74.000 de oameni, a fost lansat de către americani asupra Nagasaki la trei zile după "Little Boy", cu uraniu, care a anenatizat Hiroshima, omorând 140.000 de oameni.

Pe 15 august, Japonia îşi anunţa capitularea, care a deschis calea către sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.