Primul satelit de spionaj al Coreei de Nord este "funcţional", a declarat marţi un expert în probleme spaţiale din Olanda, după ce a detectat modificări ale orbitei sale care sugerează că Phenianul reuşeşte să controleze maşinăria spaţială, deşi capacităţile sale rămân necunoscute, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După două eşecuri răsunătosare, Coreea de Nord a reuşit să plaseze cu succes pe orbită satelitul Malligyong-1, în noiembrie.

Mass-media de stat a Phenianului a afirmat că acesta a fotografiat deja situri militare şi politice sensibile din Coreea de Sud, Statele Unite şi din alte părţi, dar nu a publicat nicio imagine. Radioamatori independenţi nu au detectat însă semnale de la satelit.

"Dar acum putem spune cu siguranţă că satelitul este în viaţă", a scris Marco Langbroek, expert în sateliţi la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda, într-o postare pe blog.

În perioada 19-24 februarie, satelitul a efectuat manevre pentru a-şi ridica perigeul, adică punctul cel mai de jos al orbitei sale, de la 488 km la 497 km, a precizat Langbroek, citând date de la Combined Space Operations Center, condus de SUA.

"Manevra dovedeşte că Malligyong-1 nu este mort, iar Coreea de Nord deţine controlul asupra satelitului - lucru care a fost contestat", a spus el.

Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că la rândul său a evaluat că satelitul se află pe orbită, dar a precizat că nu va face alte comentarii cu privire la analizele individuale. Luni, ministrul apărării, Shin Won-sik, a declarat că satelitul nu dă semne că ar îndeplini alte sarcini sau că s-ar fi angajat în activităţi de recunoaştere.

"Deşi, într-adevăr, în prezent nu putem fi siguri că satelitul realizează cu succes imagini, cel puţin efectuează manevre orbitale, deci în acest sens este funcţional", a scris Langbroek despre comentariile lui Shin.

Manevra de ridicare pe orbită a fost o surpriză, deoarece prezenţa unui sistem de propulsie la bord este neaşteptată, iar sateliţii nord-coreeni anteriori nu au efectuat niciodată manevre, a precizat el. "A avea capacitatea de a ridica orbita satelitului este un lucru important", atrage atenţia Langbroek. Asta înseamnă că, atâta timp cât există combustibil în satelit, Coreea de Nord ar putea prelungi durata de viaţă a satelitului prin ridicarea altitudinii acestuia atunci când acesta devine prea joasă din cauza degradării orbitei, a explicat el.

Coreea de Nord, înarmată nuclear, a promis că va lansa încă trei sateliţi de spionaj în 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.