Speculaţii circulă cu privire la cine va fi premierul şi care va fi alcătuirea Executivului lui Emmanuel Macron în vederea bătăliei în alegerile legislative, scrie AFP, care le prezintă pe cele mai importante.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PRELUĂRI DE LA LR?

Acuzat cu regularitate de dreapta că este moştenitorul lui François Hollande şi al mandatului socialist, Macron a limitat venirile dinspre stânga şi privilegiază personalităţile dinspre centru şi dreapta.

Prin introducerea în Guvern a unor politicieni de la LR, el ar spulbera ameninţările acestui partid cu privire la o viitoare majoritate absolută.

Fostul ministru LR Bruno Le Maire a confirmat luni că a s-a aflat în contact cu Macron şi că este deschis ideii de a lucra cu el.

"Le Maire este curajos, pentru că el deschide o breşă, pe care alţii nu îndrăznesc să o tracă, deşi mulţi se gândesc la acest lucru”, rezumă un apropiat al celor tentaţi de aventura macronistă.

"Xavier Bertrand ar fi ideal”, mai ales la Matignon, consideră un tenor al dreptei. ”Dar nu va pleca cu mâna goală. Eş consideră că partidul primează şi ezită”.

Demisionând luni seara de la preşedinţia PACA pentru a redeveni primarul Nisei, Christian Estrosi a relansat, de asemenea, speculaţii cu privire la eventuala sa nominalizare.

Deputatul- primar juppist din Havre Edouard Philippe şi deputatul Seine-et-Marne Franck Riester, apropiat al lui Le Maire, sunt citaţi ca posibili nou sosiţi.

Nathalie Kosciusko-Morizet dă asigurări că va spune ”nu”.

MATIGNON, BĂTAIE DE CAP

Emmanuel Macron, care afirmă că şi-a ales şeful Guvernului, nu vrea să spună nimic înainte de transferul puterii, programat duminică.

Primul său locotenent, deputatul PS şi secretarul general En Marche! Richard Ferrand, are avantajul loialităţii, dar nu are experienţă guvernamentală.

Alt socialist, Jean-Yves Le Drian, care împlineşte 70 de ani în iunie şi este un apropiat al lui François Hollande, este considerat o sperietoare a dreptei. Macron l-ar vedea în continuare la Apărrare. Quai d'Orsay este de asemenea o opţiune.

Principalul susţinător politic al preşedintelui ales, preşedintele MoDem François Bayrou, încarnează poziţionarea în centru şi experienţa. Nominalizarea sa este ”plauzibilă”, potrivit anturajului său. Însă, la vârsta de 66 de ani, el nu reprezintă, de asemenea, o atracţie pentru alegătorii de dreapta, care consideră că şi-a trădat tabăra.

Jean-Louis Borloo (UDI), în vârstă de 66 de ani, este şi el considerat de centru, însă duşmănia sa cu Bayrou este notorie şi a fost unul dintre principalii miniştri ai lui Nicolas Sarkozy.

SERAIUL POLITIC

Emmanuel Macron a oderit câteva piste despre ”femei şi bărbaţi care au experienţă politică, dar şi o credibilitate în domeniul ales”.

Un aliat En marche, MoDem vizează înttre trei şi cinci posturi în Guvern. Marielle de Sarnez are un loc câştigat, potrivit mai multor surse. Numele eurodeputatei Sylvie Goulard revine de asemenea cu regularitate.

În ceea ce-i priveşte pe socialişti, purtătorul de cuvânt al campaniei Christophe Castaner, în vârstă de 51 de ani, este citat adesea. Numele fostului primar al Parisului Bertrand Delanoë, în vârstă de 67 de ani, revine pentru posturile de la Justiţie sau Cultură.

De la ecologişti sunt evocaţi Corinne Lepage, François de Rugy, eventual Barbara Pompili. Anne-Marie Idrac sau Renaud Dutreil sunt citaţi între aliaţii de dreapta.

Primul parlmentar LR care i s-a alăturat lui Macron, Jean-Baptiste Lemoyne ”va fi recompensat”, a dat asigurări o sursă din cadrul MoDem.

SOCIETATEA CIVILĂ ŞI FEŢE NOI

Macron vrea de asemenea să aducă în prim-plan ”femei şi bărbaţi care provin din societatea civilă, dar care au o legitimitate în domeniul lor”.

Economiştii Jean Pisani-Ferry, Philippe Martin sau Marc Ferracci au fost cei care au gândit programul economic.

Alte figuri de la En marche! sunt specialistul în acţiune socială Jean-Marc Borello, fostul cadru de conducere de la Bouygues Telecom, Didier Casas, sau comunicatoarea Axelle Tessandier, avocata Laetitia Avia ori reprezentanta comercială Marlène Schiappa.

În ceea ce priveşte diplomaţia, Macron este sfătuit de ambasadorul Franţei la Washington Gérard Araud şi la ONU François Delattre, însă a îndemnat să nu se tragă concluzii.

Macron este înconjurat de asemenea de consilieri foarte calificaţi, în vârstă de treizeci-patruzeci de ani: Ismaël Emelien, Benjamin Griveaux, Stéphane Séjourné, Sophie Ferracci, Pierre-Olivier Costa, David Amiel, Julien Denormandie sau Sylvain Fort.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.