Pe măsură ce starea de incertitudine persistă cu privire la progresul evacuărilor civililor din oraşul ucrainean Mariupol, primarul Vadim Boicenko a declarat că procesul este ”foarte dificil” şi depinde de cooperarea Rusiei. În acest proces sunt implicaţi direct şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi vicepremierul Irina Vereşciuk. De asemenea, Boicenko a afirmat că ruşii ”creează obstacole astfel încât oamenii să nu poată pleca”, iar centrele de ”filtrare” înfiinţate cu scopul de a monitoriza persoanele care părăsesc Mariupolul sunt ”umilitoare”, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am reuşit să scoatem peste 100 de oameni din buncăre, care se îndreaptă acum spre teritoriul controlat de Ucraina. Aşteptăm în speranţa că trupele ruse ne vor permite să facem acest lucru”, a declarat Vadim Boicenko pentru televiziunea ucraineană.

CNN a confirmat că Boichenko se referea la persoanele evacuate duminică din oţelăria Azovstal.

”Procesul de evacuare se desfăşoară la un nivel foarte înalt, cu participarea directă a preşedintelui Ucrainei şi a vicepremierului Irina Vereşciuk. Subliniez, este foarte dificil”, a mai spus el.

În ceea ce priveşte evacuarea soldaţilor ucraineni, dintre care cel puţin câteva sute încă rezistă la oţelăria Azovstal, Boichenko a spus: ”Problema evacuării militare este o procedură separată şi un proces separat de negociere. Este un proces închis, negocierile sunt în curs”.

El a vorbit şi despre aşa-numitele centre de ”filtrare” înfiinţate de forţele ruse cu scopul de a monitoriza persoanele care părăsesc Mariupolul.

”Toţi cei care vor să plece spre teritoriul controlat de Ucraina trebuie să treacă prin această procedură umilitoare. Trebuie să vă înscrieţi şi să aşteptaţi”, a precizat Boicenko.

”În medie, oamenii aşteaptă o lună întreagă pentru filtrarea aceasta umilitoare. Acum vedem o scădere a fluxului de oameni care sosesc în Ucraina. Motivul este că ruşii creează obstacole pentru ca oamenii să nu poată pleca”, a subliniat oficialul ucrainean.

Boicenko a continuat argumentând că la locurile de filtrare ”bărbaţii sunt deportaţi în închisori şi torturaţi. Oamenii sunt ţinuţi acolo fără mâncare două zile sau mai mult, dorm în picioare”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.