Primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban, nu mai are voie să intre în România. Acestuia i-a fost interzis accesul pe teritoriul României, dar şi în tot spaţiul Schengen, pe o perioadă de cinci ani, scrie Ziarul de Gardă. Informaţia a fost confirmată de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, care precizează că este vorba despre motive „de siguranţă naţională”. În reacţie, edilul de la Chişinău acuză o „răfuială politică” din partea conducerii ţării, în condiţiile în care Republica Moldova se apropie de alegerile legislative din septembrie, considerate cruciale pentru viitorul proeuropean al ţării şi cu mize geostrategice dat fiind războiul de la graniţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Interzis în România şi în spaţiul Schengen, primarul Chişinăului acuză o „răfuială politică” şi o atacă pe preşedinta Maia Sandu

„Din motive ce ţin de considerente de siguranţă naţională, România a dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul naţional pentru domnul Ion Ceban şi pentru încă doi cetăţeni ai Republicii Moldova. Decizia este de resortul instituţiilor competente din România, în conformitate cu reglementările în vigoare în materie. Măsura este o interdicţie de acces în spaţiul Schengen”, a transmis Ministerul român de Externe, fără a da alte detalii.

Aflat la al doilea mandat de primar al capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban a debutat în politică alături de Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM), formaţiune de centru-stânga, cunoscută pentru promovarea apropierii de Federaţia Rusă. Parcursul său politic a fost însă unul sinuos, schimbând taberele în funcţie de conjunctură şi devenind de la prorus şi antieuropean la un adept al integrării europene.

În 2011, alături de PCRM, Ion Ceban devenea pentru prima dată deputat. La scurt timp, ajunge să fie unul dintre fruntaşii protestelor organizate de PCRM împotriva Alianţei pentru Integrare Europeană. Câteva luni mai târziu, Ceban anunţa că părăseşte PCRM-ul lui Vladimir Voronin pentru a adera la PSRM-ul lui Igor Dodon, care se despărţise şi el de comunişti cu doar câteva luni înainte. Totuşi, Ceban nu renunţă la dezideratul de a „distruge Alianţa pentru Integrare Europeană”. El a continuat să fie lider al manifestaţiilor anti-aderare la UE. În 2014, coordonând un protest la Bruxelles, în faţa sediului Comisiei Europene, Ceban dădea asigurări: „Nu-mi convine semnarea Acordului de asociere cu UE. Moldova vrea în Uniunea Vamală (cu Rusia - n.r.)”, reaminteşte Ziarul de Gardă.

Tot în 2014, Ion Ceban era unul dintre susţinătorii referendumului nerecunoscut privind independenţa Găgăuziei şi aderarea la aşa-numita uniune vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

În acelaşi an (2014), este reales în funcţia de deputat pe listele PSRM. Un an mai târziu însă, în 2015, Ion Ceban părăseşte fotoliul de parlamentar pentru a merge în Consiliul Municipal Chişinău (CMC), fiind timp de patru ani preşedinte al grupului PSRM. 

În 2018, Ceban a candidat la funcţia de primar al Chişinăului, fiind învins de Andrei Năstase (proeuropean). Alegerile nu au fost însă validate şi s-au reluat în 2019, când Ceban candidează din nou pentru a deveni primar al capitalei şi de data aceasta reuşeşte să ajungă în funcţia pe care a păstrat-o şi după alegerile locale din 2023, numai că între timp şi-a făcut propriul partid politic.

La doi ani după ce a fost ales pentru prima oară primar al capitalei cu susţinerea PSRM, Ion Ceban anunţa, de la tribuna Primăriei Chişinău, că părăseşte socialiştii şi lansează Mişcarea Alternativă Naţională (MAN), care, potrivit lui, „va fi o alternativă a actualei guvernări”.

În perioada celui de-al doilea mandat de primar, Ceban şi-a schimbat retorica, devenind brusc pro-european. Totuşi, deşi în spaţiul public Ceban declara că a devenit susţinător al integrării europene, un document elaborat de Statele Unite ale Americii, în 2022, plasa formaţiunea condusă de Ceban în rândul entităţilor prin care Federaţia Rusă, prin persoana agentului FSB Iurii Gudilin, ar încerca să influenţeze situaţia politică din R. Moldova. Potrivit documentului referitor la sancţiunile aplicate de SUA în privinţa a 21 de persoane şi entităţi,  printre care Ilan Şor şi Vlad Plahotniuc, emis în 2022, Departamentul de Stat al SUA menţiona că eforturile agentului FSB Iurii Gudilin sunt îndreptate spre a oferi susţinere unei noi mişcări politice - MAN, condusă de fostul socialist şi actual primar al capitalei, Ion Ceban, precizează Ziarul de Gardă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.