Prima versiune a unui acord care stabileşte cum ţările vor reduce emisiile pentru a evita creşterea temperaturii globale peste 1,5C a fost publicată, iar prim-ministrul britanic Boris Johnson va reveni la COP26 de la Glasgow pentru a îndemna naţiunile să „elimine toate opreliştile” în limitarea încălzirii, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul defineşte ceea ce negociatorii speră că va fi rezultatul discuţiilor de la COP26. 

Johnson a spus că negociatorii vor lucra pentru „a transforma promisiunile în acţiuni”.

Versiunea de şapte pagini se concentrează pe adaptare - sprijinirea ţărilor să gestioneze efectele schimbărilor climatice - şi finanţe, o chestiune controversată pentru că ţările mai sărace le învinuiesc pe cele mai bogate că nu contribuie suficient.

BBC scrie că documentul conţine paşi semnificativi pentru plafonarea creşterii temperaturii şi convingerea naţiunilor de a fi mai ambiţioase în ceea ce priveşte reducerea emisiilor.

Potrivit unui raport Climate Action Tracker, planeta se îndreaptă spre o încălzire de 2,4C faţă de nivelul preindustrial, în ciuda promisiunilor făcute la summit până acum. 

O creştere a temperaturii globale medii de 2 grade Celsius ar putea însemna că 1 miliard de oameni vor fi afectaţi de valuri de căldură, secetă şi precipitaţii extreme, a avertizat Met Office.

Oamenii de ştiinţă spun că lumea trebuie să limiteze încălzirea la 1,5C faţă de nivelul preindustrial, pentru a evita cele mai periculoase efecte ale schimbării climei.

Înainte de a reveni la summit, Johnson a declarat: „Echipele de negociere lucrează din greu în aceste ultime zile ale COP26 pentru a transforma promisiunile în acşţiune privind schimbarea climei. Încă sunt multe de făcut”.

Prim-ministrul a spus că se va întâlni cu ministri şi negociatori pentru a fi pus la curent în legătură cu progresul făcut. „este mai important decât orice ţară şi este timpul ca naţiunile să lase deoparte neînţelegerile şi să fie împreună pentru planeta noastră şi pentru oamenii noştri”.

O coaliţie de ţări vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, împreună cu SUA şi statele membre Uniunii Europene, presează depunerea de către naţiuni a planurilor de acţiune în următorul an.

Treizeci de ţări au fost de acord să colaboreze pentru a intensifica utilizarea de vehicule cu zero emisii şi urmează să fie anunţate planuri privind „coridoare de transport verde”.

Alte 14 state care sunt responsabile pentru mai mult de 40% din emisiile transportului aerian global şi-au luat angajamentul privind un nou obiectiv de decarbonizare.

Mai mulţi participanţi la COP26, inclusiv Johnson, au fost criticaţi pentru că au ajuns la Glasgow folosind avioane pentru călătorii scurte.

La COP26 se negociază încă o înţelegere cu care toate ţările să fie de acord, însă mai multe acorduri secundare au fost anunţate săptămâna trecută.

Mai mult de 100 de lideri mondiali au promis să pună capăt defrişărilor până în 2030, inclusiv Brazilia, Rusia şi Canada.

SUA şi UE au anunţat un parteneriat global privind reducerea emisiilor de metan, gaz cu efect de seră, până în 2030.

Mai mult de 40 de ţări şi-au luat angajamentul de a renunţa la exploatarea şi utilizarea cărbunelui, însă acesta nu a fost semnat de cei mai mari consumatori - China şi Statele Unite.

Au fost anunţate sume importante de bani pentru a sprijini ţările în curs de dezvoltare să se adapteze schimbării climei şi să gestioneze daunele provocate, însă multe state spun că nu este suficient.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.