Prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat joi că nu a făcut nicio promisiune privind mărirea cheltuielilor pentru apărare ale ţării sale după ce preşedintele american Donald Trump a declarat că statele membre NATO au căzut de acord să acorde fonduri mai mari securităţii, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Italia a moştenit angajamentele privind cheltuielile pentru NATO, angajamente care nu s-au schimbat, aşa că nu va exista o mărire a cheltuielilor. În ceea ce ne priveşte, astăzi nu am decis să oferim contribuţii mai mari decât ce a fost decis acum ceva timp”, a declarat Conte după summit-ul NATO de la Bruxelles.

Italia cheltuie în prezent aproximativ 1% din Produsul Intern Brut pentru apărare iar ţinta pentru statele membre NATO este de 2%.

Conte a adăugat şi că va propune partenerilor din Uniunea Europeană ca fondurile alocate securităţii să fie excluse din calculele privind deficitul bugetar.

Trump a declarat după summit-ul NATO că le-a spus aliaţilor că este ”extrem de nemulţumit” de nivelul cheltuielilor militare şi a subliniat că a obţinut angajamentul acestora de a cheltui mai mult pentru apărare. El a adăugat că membrii NATO au convenit să continue efortul de a atinge cel puţin 2% din PIB în cheltuielile militare - într-un ritm mai rapid decât o fac în cadrul calendarului actual - până în 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.