În faţa bisericii din Moscova unde liderul opoziţiei Aleksei Navalnîi va fi comemorat înainte de înmormântare au început să se adune, vineri, oameni îndureraţi, deşi sunt temeri că poliţia - prezentă în număr mare - îi va aresta pe cei care vin să-şi ia rămas bun de la criticul lui Vladimir Putin care a murit subit în urmă cu două săptămâni în închisoare, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Au fost deja raportate arestări, mai mulţi susţinători ai lui Navalnîi fiind reţinuţi în timp ce îşi părăseau apartamentele pentru a participa la înmormântare, potrivit The Guardian.

Potrivit imaginilor postate pe X şi de jurnalistul BBC Francis Scarr, oamenii stau deja la cozi lungi pentru a intra în biserică să-şi ia rămas bun.

Cu două ore înainte de slujbă, o prezenţă intensă a poliţiei era vizibilă în jurul Bisericii Icoanei Maicii Domnului din cartierul Marino, unde locuia Navalnîi.

Slujba de comemorare, care va fi oficiată de un preot şi va fi însoţită de cântece corale, permite oamenilor să treacă pe lângă sicriul deschis al defunctului pentru a-şi lua rămas bun.

Perioada premergătoare funeraliilor a fost marcată de controverse. Familia lui Navalnîi a acuzat în repetate rânduri Kremlinul că a exercitat presiuni asupra lor pentru a organiza o ceremonie închisă, fără public. Mama sa a fost nevoită să se lupte zile în şir pentru a-i recupera trupul de la autorităţi. Anchetatorii au încercat să o şantajeze să organizeze o înmormântare discretă în regiunea îndepărtată din Arctica unde a murit. Aliaţii lui Navalnîi au mai spus joi că încercările de a închiria un dric pentru a duce sicriul opozantului la funeralii au fost zădărnicite de persoane necunoscute. După slujba de pomenire de la biserică, Navalnîi va fi înmormântat la cimitirul Borisovski, la circa 2,5 km distanţă.

AFP are, la rândul său, mai multe relatări de la Moscova, înainte de înmormântarea lui Alexei Navalnîi de vineri şi a vorbit cu unii dintre cei care se află în faţa bisericii. Sub un cer mohorât, zeci de persoane în doliu aşteptau în apropierea bisericii, unde slujba este programată să înceapă la ora locală 14.00 (13.00, ora României).

"Pur şi simplu nu mai avem politicieni ca el", a declarat Maria, o bibliotecară în vârstă de 55 de ani, adăugând că este deopotrivă "speriată şi tristă".

"Nu văd nimic ilegal în a veni să ne luăm rămas bun de la un mare om", a declarat pentru AFP Maksim, un specialist IT în vârstă de 43 de ani.

În jurul bisericii au fost instalate garduri, dar intrarea a fost lăsată deschisă, precizează agenţia de presă.

Potrivit AFP, zeci de vehicule ale forţelor de ordine şi câteva camioane ale poliţiei antirevoltă sunt parcate în apropierea cimitirului. De asemenea, un jurnalist AFP a declarat că a văzut poliţişti cu căşti de protecţie şi butelii cu gaz lacrimogen patrulând în zonă, inclusiv în staţiile de metrou din apropiere.

Pe de altă parte, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Italiei la Moscova va participa la funeraliile lui Navalnîi, au confirmat joi surse din cadrul Ministerului de Externe de la Roma. În urma instrucţiunilor primite de la ministrul de externe Antonio Tajani, însărcinatul cu afaceri, Pietro Sferra Carini, urmează să participe la ceremonia de la biserica situată în cartierul Marino din Moscova.

După moartea liderului opoziţiei ruse, Ministerul de Externe al Italiei l-a convocat pe ambasadorul rus în Italia, Aleksei Paramonov, în legătură cu acest caz, menţionând că se aşteaptă ca Rusia să facă lumină deplină în legătură cu moartea lui Navalnîi în închisoare.

"Ambasadorul rus Paramonov a fost convocat la Farnesina şi a fost informat cu privire la aşteptările Italiei de a se face deplină luminiă cu privire la circumstanţele decesului lui Navalnîi, care a fost condamnat să execute o pedeapsă cu închisoarea în condiţii dure pentru activitatea sa politică şi lupta sa împotriva corupţiei", se arată într-un comunicat al Ministerului italian de Externe. "La fel ca alţi parteneri din UE, Italia, care apără valorile libertăţii şi democraţiei, va continua să solicite Rusiei să pună capăt persecuţiei inacceptabile a disidenţei politice şi să garanteze dreptul la libertatea deplină de exprimare, fără nicio limitare a drepturilor civile şi politice", se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.