Preşedintele chinez Xi Jinping a discutat la telefon cu omologul rus Vladimir Putin, iar cei doi au avut un schimb „amănunţit” de viziuni asupra situaţiei din Afganistan, potrivit presei chineze de stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Xi a subliniat că ţara sa „respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale Afganistanului” şi a spus că „duce o politică de non-interferenţă în problemele interne afgane”. 

El a subliniat că „cele două părţi au fost de acord că actuala situaţia internaţională şi regională este complexă şi evoluează” şi a adăugat că ambele ţări vor continua să comunice pe această temă.

Ambasada chineză în Afganistan a rămas deschisă, dar a făcut apel la chinezii din ţară să se înregistreze în cazul în care situaţia se schimbă. 

Ministerul de Externe a subliniat miercuri: „China menţine o comunicare bună cu talibanii”.

Ce a lipsit din articolele de presă legate de conversaţia dintre Xi şi Putin a fost menţionarea rolului Vestului în Afganistan. Totuşi, Xi a subliniat importanţa unui dialog politic al tuturor părţilor.

În ultimele zile, presa chineză a accentuat că SUA nu poate pleca pur şi simplu din Afganistan. Recente comentarii ale personalului Ministerului de Externe publicate de presă au fost critice la adresa retragerii „grăbite” a Statelor Unite din Afganistan.

Rusia a permis accesul în ţară pentru 1.000 de oameni din Afganistan, a anunţat RIA.

Numărul îi cuprinde pe cei cu paşapoarte ruseşti, persoane cu drept de rezidenţă şi studenţi la universităţile din Rusia.

Ministerul rus al Apărării a spus că a început evacuarea a peste 500 de oameni din Afganistan, inclusiv cetăţeni din Rusia, Belarus, Tadjikistan, Uzbekistan şi Ucraina.

Marţi, preşedintele Putin a declarat la o întâlnire a partidului aflat la conducerea ţării că situaţia din Afganistan este „dificilă şi alarmantă” şi că guvernul său o urmăreşte îndeaproape.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.