Bulgaria, care deţine preşedinta semestrială a UE, a avertizat joi cu privire la puţinele progrese realizate în negocierile cu privire la Brexit şi a sugerat Londrei că nu este prea târziu să renunţe la plecare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sper cu adevărat că discuţiile despre Brexit vor lua o cotitură, pentru ca nimeni să nu poată să sufere din această cauză”, a declarat premierul Boiko Borisov în faţa presei, în marja unei întâlniri informale a miniştrilor de Externe din statele membre UE la Sofia.

”Eu nu sunt un mare optimist. Până acum, nu am văzut niciun progres care să poată să mă asigure cu adevărat”, a adăugat el.

În urma unui acord preliminar asupra condiţiilor divorţului, în decembrie, UE şi Regatul Unit au început să discute despre o perioadă de tranziţie care va urma după plecarea britanică, prevăzută la sfârşitul lui martie 2019.

Ei speră să închidă această fază în martie, pentru a putea să se lanseze în negocieri cu privire la viitoarea relaţie, mai ales cea comercială.

Însă, săptămâna trecută, negociatorul şef al UE Michel Barnier a avertizat că perioada de tranziţie ”nu este câştigată”, având în vedere dezacorduri ”substanţiale” care continuă să existe între cele două părţi.

În Regatul Unit, premierul Theresa May se confruntă cu disensiuni inclusiv în Guvernul pe care-l conduce între susţinători ai unui Brexit ”dur” şi ceilalţi.

Regatul nu şi-a definit încă poziţia în negocierile cu Bruxellesul asupra unei viitoare relaţii comerciale.

Boiko Borisov a îndemnat Londra să revină asupra deciziei de a părăsi UE.

”Sper cu adevărat ca britanicii să revină în Uniunea Europeană”, a declarat el.

”Nu luăm întotdeauna cea mai bună decizie, nu este ruşinos să te răzgândeşti”, a adăugat el.

El a comparat situaţia cu a unui cuplu care se desparte.

”Când oamenii divorţează, uneori se împacă din cauza copiilor sau altor lucruri pe care le au în comun. Deci, în momentul când noi ne vom da seama şi ei îşi vor da seama că este dur pentru noi, dur pentru ei, poate că vom găsi un fel de compromis inteligent”, a sugerat premierul bulgar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.