Şeful statului ucrainean Petro Poroşenko a semnat luni un decret prin care instaurează legea marţială pe o perioadă de două luni, a anunţat preşedinţia, după ce Rusia a atacat şi capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, transmite Reuters. Pentru ca decretul să intre în vigoare, era necesar să primească unda verde a Parlamentului, care a votat luni seara instaurarea legii marţiale pentru 30 de zile la frontiera cu Rusia. Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acuzat luni Ucraina că foloseşte ”metode periculoase” în Strâmtoarea Kerci, la o zi după un incident armat fără precedent în urma căruia Marina rusă a capturat trei nave ucrainene, relatează AFP. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seara, la Paris, că urmăreşte cu foarte mare atenţie şi în timp real evoluţiile, precizând că autorităţile române sunt pregătite pentru orice scenariu, dar a dat asigurări că pentru români nu există niciun pericol. El a îndemnat părţile să trateze lucrurile cu calm.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni seara, Legea marţială pentru 30 de zile, la frontiera cu Rusia, urmare a incidentului din largul Crimeei, transmite Kyiv Post

Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni seara, Legea marţială pentru 30 de zile, la frontiera cu Rusia, urmare a incidentului din largul Crimeei.

De asemenea, alegerile prezidenţiale din Ucraina au fost amânate pentru 31 martie 2019.

Potrivit BBC, legea marţială se aplică pentru 30 de zile începând cu 28 noiembrie. Autorităţile pot restricţiona adunările publice şi pot reglementa asupra mass-media.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Paris, că urmăreşte cu foarte mare atenţie şi în timp real evoluţiile după incidentul ruso-ucrainean din largul Crimeei, precizând că autorităţile române sunt pregătite pentru orice scenariu, dar a dat asigurări că pentru români nu există niciun pericol. El a îndemnat părţile să trateze lucrurile cu calm.

”O reacţie oficială a României a fost emisă de MAE, după consultare prealabilă şi în continuare evident că urmărim cu foarte mare atenţie şi în timp real evoluţiile. Noi suntem pregătiţi pentru orice scenariu, pentru orice măsură, dar, aşa cum şi alţiaţii noştri din NATO şi prietenii noştri din UE au afirmat, şi noi suntem de aceeaşi părere. Am rugat părţile implicate să trateze cu calm incidentul, să meargă spre detensionare. În acest moment urmărim în continuare ce se întâmplă şi vom fi pregătiţi să acţionăm proporţional”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a dat asigurări că, pentru români, nu există niciun pericol.

UPDATE: Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a avertizat luni Rusia că a încălcat „teritoriul suveran al Ucrainei” şi a făcut apel la Moscova să reducă tesniunile cauzate de acţiunea sa „arogantă”, scrie Reuters.

UPDATE: Secretarul general al NATO cere Rusiei să elibereze navele şi marinarii ucraineni

CITEȘTE ȘI MAE îşi exprimă îngrijorarea faţă de criza ruso - ucraineană şi consideră că agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni

 

 

UPDATE - Marinarii ucraineni reţinuţi în incidentul armat din largul Crimeei ar putea fi arestaţi marţi

Un tribunal din Simferopol va decide, marţi, asupra măsurii arestării marinarilor ucraineni reţinuţi pentru încălcarea frontierei de stat a Rusiei, transmite RIA Novosti.

FSB a anunţat că, după incident, a fost deschisă o cauză penală în temeiul articolului 322 alineatul (3) din Codul penal al Federaţiei Ruse (trecerea ilegală a frontierei de stat).

"Problema alegerii unei măsuri preventive va fi luată în considerare marţi, 27 noiembrie, la Tribunalul din Simferopol", a declarat o sursă pentru RIA Novosti.

UPDATE - Lavrov: Situaţia ar putea să creeze şi creează o ameninţare şi riscuri la adresa deplasării normale a navelor pe acest coridor maritim între Marea Azov şi Marea Neagră

”O încălcare a avut loc, iar metode periculoase au fost, de altfel, folosite. Asta ar putea să creeze şi creează o ameninţare şi riscuri la adresa deplasării normale a navelor pe acest coridor maritim” între Marea Azov şi Marea Neagră, a apreciat Lavrov.

Ministrul rus de externe a acuzat Ucraina că a încălcat dreptul internaţional şi a provocat Rusia trimiţându-şi navele să traverseze Strâmtoarea kerci fără permisiune, relatează The Associated Press.

Paza de Coastă rusă a deschis focul, iar apoi a capturat, duminică, trei nave ucrainene cu tot cu echipaje.

Navele - două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu - încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov.

Din totalul de 23 de militari de la bord, şase au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.

Rusia a confirmat imobilizarea în vederea inspecţiei la bord şi ”utilizarea unor arme”, acuzând navele ucrainene ”că efectuează acţiuni ilegale în apele teritoriale ruse” şi anunţând rănirea a trei ucraineni.

Lavrov a acuzat Ucraina de încălcarea dreptului internaţional prin faptul că nu a obţinut autorizaţie pentru ca vasele sale să traverseze strâmtoarea.

Ucraina a acuzat Rusia de ”agresiune” şi de faptul că a ignorat notificările transmise de navele sale.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat la rândul său, luni, agenţiilor ruse de presă, că acest incident armat a fost ”o provocare periculoasă” din partea Ucrainei, ”care merită o atenţie specială şi o investigaţie atentă”.

Un tratat din 2003 desemnează Strâmtoarea Kerci şi Marea Azov drept ape teritoriale comune ruso-ucrainene, însă Rusia a căutat să-şi impună un control sporit asupra traversării strâmtorii de către nave din Ucraina, după ce a anexat Crimeea în 2014.

EXTREMA DREAPTĂ INCENDIAZĂ PNEURI ÎN FAŢA CONSULATULUI RUS DIN LVOV

Pe de altă parte, zeci de manifestanţi de extremă dreapta au incendiat pneuri, luni, în faţa Consulatului Rusiei la Lvov (vest), în semn de protest faţă de confiscarea navelor ucrainene în largul Crimeei.

Această manifstaţie de luni este organizată de către Partidul Corpul Naţional (extremă dreapta), care a făcut apel la manifestaţii în faţa sediului preşedinţiei, la Kiev.

Formaţiunea îl critică pe preşedintele ucrainean petro poroşenko, pe care-l acuză că nu este suficient de ”agresiv” faţă de Rusia.

MAŞINĂ CU NUMĂR de ÎNMATRICULARE DIPLOMATIC RUS ÎN FLĂCĂRI ÎN FAŢA AMBASADEI RUSE LA KIEV

În afară de manifestaţiile de la Lvov, gruparea C14 (extremă dreapta) a publicat pe Facebook imagini cu o maşină cu numere de namtriculare diplomatice ruse în flăcări în faţa sediului ambasadei ruse la Kiev.

Uniunea Europeană (UE) şi NATO au îndemnat amebele părţi la reţinere, după ce paza de Coastă rusă a deschis focul asupra navelor ruse şi le-a capturat.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de acest incident armat fără precedent la Marea Neagră.

UPDATE - Poroşenko cere Moscovei, în Consiliul Naţional ucrainean de Securitate, să elibereze ”imediat” marinarii şi navele ucrainene

 ”Cerem ca ei să fie predaţi urgent părţii ucrainene” a declarat şeful statului ucrainean luni, într-o şedinţă a Consiliului Naţional ucrainean de Securitate.

Poroşenko a îndemnat totodată la ”dezescaladare” în criza în centrul căreia se află Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Parlamentul ucrainean urmează să analizeze luni o cerere prezidenţială de decretare a legii marţiale.

UPDATE - Ucraina a făcut un pas important către declararea legii marţiale, după capturarea prin forţă militară de către Rusia a trei nave aparţinând Marinei ucrainene, soldate cu răniţi, în Strâmtoarea Kerci, ce asigură un acces la Marea Azov, care a provocat o escaladare fără precedent în această zonă sensibilă, relatează AFP.

Tensiunea este atât de puternică, încât Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte luni de urgenţă, potrivit unor diplomaţi, care au precizat că reuniunea a fost reclamată de cele două ţări. Moscova a cerut ca reuniunea să aibă loc la ora locală 11.00 (18.00, ora României), a precizat aceeaşi sursă pentru AFP.

În noaptea de duminică spre luni, Consiliul de Securitate şi de Apărare ucrainean, reunit de urgenţă, i-a propus preşedintelui Petro Poroşenko să introducă legea marţială ”pe o perioadă de 60 de zile”, a anunţat secretarul acestei structuri.

Această decizie urmează să fie aprobată de Parlamentul ucrainean, care se reuneşte în sesiune extraordinară luni după-amiaza, însă un vot favorabil este departe de a fi garantat.

În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate, preşedintele Proroşenko a denunţat un ”act nebun al Rusiei contra Ucrainei”, dând asigurări că ”atacul” a fost ”premeditat”.

”Legea marţială nu înseamnă a declara război” Rusiei, ”ea va fi introdusă numai pentru apărare”, a dat el asigurări.

Tensiunile între Ucraina şi Rusia la Marea Azov s-au intensificat brusc duminică, după ce Kievul a acuzat Rusia că a lovit o navă ucraineană şi i-a blocat accesul în această mare mică, situată între Crimeea - anexată în 2014 de Moscova, şi estul Ucrainei - teatrul unui război civil cu separatişti proruşi.

Situaţia s-a degradat rapid, iar Ucraina a acuzat duminică seara Rusia că a capturat aceste nave, după ce a deschis focul asupra lor în această zonă strategică.

AXĂ STRATEGICĂ

Navele - două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu - încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov.

Din totalul de 23 de militari de la bord, şase au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.

Rusia a confirmat imobilizarea în vederea inspecţiei la bord şi ”utilizarea unor arme”, acuzând navele ucrainene ”că efectuează acţiuni ilrgale în apele teritoriale ruse” şi anunţând rănirea a trei ucraineni.

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat ”metodele de bandiţi la drumul mare” ale Ucrainei, într-o declaraţie transmisă AFP: ”mai întâi provocări, apoi presiuni puternice, apoi acuzaţii de agresiune”.

Marina ucraineană dă asigurări însă că a avertizat Rusia în avans de itinerariul navelor sale.

Potrivit acesteia, navele sale au petrecut mai multe ore în faţa Strâmtorii Kerci, în contextul în care o navă petrolieră plasată sub Podul Crimeei, peste Strâmtoarea Kerci, bloca accesul în strâmtoare.

Această strâmtoare - singura cale maritimă între Marea Neagră şi Marea Azov - este o axă strategică de primă importanţă atât pentru Rusia, cât şi pentru Ucraina.

”Noi aşteptăm de la Rusia ca ea să restaureze libertatea traversării Strâmtorii Kerci şi îndemnăm părţile să acţioneze cu maximum de reţinere, pentru a se ajunge la o dezescaladare imediată a situaţiei”, a îndemnat Uniunea Europeană (UE).

NATO a îndemnat, de asemenea, la ”reţinere şi dezescaladare”.

”ÎNCĂLCAREA DREPTULUI INTERNAŢIONAL”

Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a îndemnat Occidentul ”să formeze o coaliţie clară pentru a se opune actelor de agresiune ale Rusiei”.

”La instrucţiunile preşedintelui Poroşenko, noi facem imediat apel la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite”, a subliniat Volodimir Ielşenko, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU.

Rusia revendică controlulu apelor în largul Crimeei după anexarea peninsulei. Kievul şi Occidentul acuză Moscova că ”obstrucţionează” în mod deliberat navigaţia navelor comerciale prin Strâmtoarea Kerci.

Aceste dificultăţi au apărut după ce Moscova a construit un pod foarte controversat, de 19 kilometri lungime, în Strâmtoarea Kerci. Instalarea arcadelor podului, în 2017, împiedică trecerea unei părţi a navelor. Anul acesta, grăniceri ruşi au început să reţină nave - oficial pentru a le controla.

Kievul apreciază că Moscova ar putea să meargă până la a pregăti o ofensivă împotriva Mariupolului, ultimul mare oraş aflat sub controlul Kievului în estul ţării.

Apele puţin adânci ale Mării Azov scaldă sudul Donbasului - regiunea ucraineană în care războiul cu separatiştii proruşi s-a soldat cu peste 10.000 de morţi în patru ani.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că-i susţine militar pe separatişti, ceea ce Moscova dezminte, în pofida a numeroase probe în acest sens.

Poroşenko a precizat că Parlamentul ar putea decide luni dacă aprobă legea marţială, care restrânge libertăţile civile şi acordă puteri sporite instituţiilor  statului.

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au izbucnit duminică, după ce Ucraina a susţinut că două nave de luptă şi un remorcher au fost atacate şi apoi capturate de forţele ruseşti. La rândul său, serviciul de securitate rus FSB a afirmat că navele ucrainene au intrat în apele tertitoriale ruseşti, au încercat să întreprindă acţiuni ilegale şi au ignorat avertismentele.

"S-a făcut uz de arme pentru a forţa navele luptă ucrainene să se oprească", a anunţat FSB într-o declaraţie transmisă presei de stat din Rusia.

"În consecinţă, toate cele trei nave ucrainene au fost capturate în apele teritoriale ale Federaţiei Ruse din Marea Neagră“, a mai precizat FSB adăugând că trei marinari ucraineni au fost răniţi în acest incident şi primesc îngrijiri medicale, viaţa nefiindu-le pusă în pericol.

Ucraina a afirmat că navele se deplasau de la Odesa la Mariupol, în Marea Azov şi că a informat partea rusă în legătură cu deplasarea navelor, conform BBC. De asemenea, a susţinut că navele au fost atacate şi avariate în timp ce încercau să părăsească zona şi că şase marinari au fost răniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.