Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi-a început sâmbătă dimineaţă prima vizită de stat dintr-un adevărat maraton internaţional de opt zile, după ce a aterizat în Arabia Saudită. Însă, miliardarul republican a lăsat în urmă o săptămână de scandaluri, care au zguduit din temelii administraţia de la Washington şi i-a determinat pe congresmeni să vorbească despre o posibilă destituire a lui Donald Trump de la Casa Albă, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miliardarul republican se poate aştepta la o primire caldă în Arabia Saudită, unde urmează să aibă întrevederi cu mai mulţi membri importanţi ai familiei regale, printre care se numără şi regele Salman.

De asemenea, acest turneu internaţional reprezintă un moment de respiro pentru preşedintele american, care a jonglat dintr-un scandal în altul în ultima săptămână de Washington, de la demisia neaşteptată a lui James Comey şi până la acuzaţiile directorului demis al FBI că miliardarul republican i-a cerut în privat să renunţe la investigaţia care-l privea pe James Comey.

Air Force One abia decolase, atunci când senatorii au anunţat că directorul demis al Biroului Federal de Investigaţii (FBI), James Comey, a acceptat să depună mărturie la o şedinţă publică a Comisiei de Informaţii din Senat cu privire la presupusele legături dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Moscovei.

De asemenea, presa americană a dezvăluit că preşedintele Trump l-a catalogat drept ”nebun” pe Comey într-o întâlnire cu diplomaţii ruşi Lavrov şi Kisliak.

Saudiţii au întins un covor roşu la picioarele preşedintelui american, după ce aeronava prezidenţială a aterizat în jurul orei locale 9.50 (9.50 ora României) pe aeroportul internaţional regele Khalid din Riad.

 

Trump şi Melania au coborât împreună din aeronavă şi i-au strâns mâna regelui Salman.

Însă, Prima Doamnă a ales să nu-şi acopere părul în timpul întâlnirii cu regele saudit, deşi s-a îmbrăcat conservator într-un compleu negru.

Preşedintele Trump va purta discuţii cu regele Salman, precum şi cu cei mai puternici prinţi saudiţi, înainte de a ţine un discurs despre islam în faţa liderilor Arabiei Saudite.

Pentru Riad, vizita preşedintelui american reprezintă o oportunitate importantă pentru reînnodarea relaţiilor cu un aliat cheie, după ce relaţiile bilaterale s-au răcit în timpul administraţiei Obama.

Însă, discursul preşedintelui american despre islam în faţa a câtorva zeci de lideri din ţări musulmane a devenit deja un subiect de amuzament în întreaga lume, având în vedere tensiunile generate de implementarea a două interdicţii de călătorie pentru cetăţenii din şapte şi, respectiv, şase ţări majoritar musulmane, inclusiv Irak, Iran, Siria, Somalia şi Libia.

”Voi vorbii cu liderii musulmani şi îi vor provoca să lupte cu ura şi extremismul, să îmbrăţişeze un viitor al păcii pentru religia lor”, a declarat miliardarul republican înainte de a pleca spre Arabia Saudită.

Donald Trump vrea mai multă implicare din partea ţărilor arabe din Golf în lupta de combatere a jihadiştilor Statului Islamic.

Înainte de a pleca în turneul internaţional, preşedintele a anunţat că va ”apăra cu putere interesele americane” în Orientul Mijlociu şi Europa.

După Arabia Saudită, acesta se va îndrepta spre Israel şi Cisiordania, unde speră ca va putea să repornească negocierile de pace între Netanyahu şi Abbas.

Ulterior, preşedintele american se va îndrepta spre Europa, unde urmează să se întâlnească cu papa Francisc, dar şi cu proaspătul ales preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.

Acest turneu internaţional urmează să pună presiune pe Donald Trump, întrucât acesta urăşte deplasările lungi şi chiar a cerut o posibilă scurtarea a acestor vizite internaţionale, primele după învestirea sa la Casa Albă.

În Statele Unite, miliardarul republican a lăsat în urmă o săptămână marcată de scandaluri, după demiterea neaşteptată a lui James Comey pentru investigaţia acestuia cu privire la implicarea agenţilor ruşi în alegerile prezidenţiale şi posibilele legături dintre asociaţii campaniei Trump şi Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.