Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a lansat critici dure la adresa autorităţilor statale, care au refuzat să prezinte detalii despre alegători către reprezentanţii comisiei prezidenţiale, ce investighează acuzaţiile lipsite de orice temei cu privire la o fraudă electorală masivă la alegerile din noiembrie 2016, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ce ascund ei?”, a scris preşedintele într-un mesaj postat pe Twitter.

Cel puţin 20 de state americane au anunţat că nu vor respecta sau vor respecta doar parţial solicitările venite din partea comisiei prezidenţiale pentru Integritate Electorală.

Autorităţile statale au invocat îngrijorări cu privire la protejarea vieţii private a alegătorilor, în vreme ce democraţii se tem că asemenea date ar putea să fie utilizate pentru înăsprirea proceduriilor de vot.

În acest sens, o înăsprire a procedurillor de vot ar putea să ducă la îndepărtarea comunităţilor sărace sau a minorităţilor de urne. Democraţii tind să fie şi cei mai afectaţi de orice acţiune de suprimare a voturilor în Statele Unite.

Însă, nu doar democraţii se opun colectării de date de către reprezentanţii comisiei prezidenţiale pentru Integritate Electorală.

În Mississippi, secretarul de stat republican a spus că le va ura reprezentanţilor comisiei prezidenţiale să sară direct în Golful Mexic.

Preşedintele Trump a înfiinţat comisia pentru a investiga acuzaţiile sale lipsite de temei cu privire la milioane de voturi frauduloase, care l-au determinat să piardă votul popular în alegerile prezidenţiale din SUA.

Miliardarul republican a obţinut mai mulţi electori, deşi rivala sa a primit cu peste două milioane de voturi mai mult în cursa pentru Casa Albă.

Trump a pus bazele comisiei, în ciuda doveziilor clare că frauda electorală nu reprezintă o problemă răspândită în Statele Unite.

Scopul declarat al acestei comisii prezidenţiale este să ”crească încrederea americanilor în integritatea sistemului nostru electoral”.

În Kentucky, secretarul de stat a precizat că nu are de gând să prezinte date personale sensibile către reprezentanţii guvernului federal de la Washington.

”Kentucky nu va ajuta o comisie, care este în cel mai bun caz o risipă a banilor contribuabililor şi în cel mai rău caz o încercare de a legitima eforturile de suprimare a alegătorilor din întreaga ţară”, se arată într-un comunicat semnat de secretarul de stat democrat Alison Lundergan Grimes.

Această comisie prezidenţială este condusă de vicepreşedintele Mike Pence.

Printre statele care au anunţat că nu vor respecta solicitările venite din partea comisie se numără şi California, Connecticut, Minnesota şi Alabama.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.