Preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir, a promis marţi ca alegeri - amânate şi prevăzute de-acum anul viitor - să aibă loc aşa cum s-a prevăzut şi că va candida la preşedinţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Salva Kiir, un important şef de război, este singurul preşedinte al Sudanului de Sud şi a condus ţara la independenţa faţă de Sudan, în 2011.

Cea mai tânără ţară din lume a trecut de atunci din criză în criză şi mai există mulţumită unui Guvern de unitate naţională, înfiinţat în urma unui acord de pace între Salva Kiir şi vicepreşedintele Riek Machar. 

După o perioadă de tranziţie, alegeri urmau să aibă loc în februarie 2023, însă Guvernul nu a respectat pentru moment clauze esenţiale ale acordului între Salva Kiir şi Riek Machar, inclusiv redactarea unei Constituţii.

”Apreciez susţinerea candidaturii mele la preşedinţie în 2024”, le-a spus Salva Kiir membrilor partidului său, SPLM, evocând un ”eveniment istoric”.

”Ne-am angajat să punem în aplicare împreună capitolele acordului de pace reîmprospătat, iar alegerile vor avea loc în 2024”, a declarat el.

Nimeni altcineva nu şi-a anunţat, pentru moment, candidatura, însă inamicul său istoric, Riek Machar, o va face cu siguranţă, potrivit unor observatori.

În august, cei doi lideri şi-au prelungit mandatul Guvernului de tranziţie cu doi ani peste data prevăzută, evocând anumite dificultăţi în a-şi pune în aplicare acordul de pace.

Salva Kiir a dat asigurări marţi că aceste dificultăţi vor fi soluţionate ”înainte de alegeri” - prevăzute în decembrie 2024.

Sudanul de Sud, una dintre cele mai sărace ţări din lume, în pofida unor importante rezerve petroliere, şi-a petrecut jumătate din existenţă în război.

Aproape 400.000 de oameni au fost ucişi într-un război civil, care a durat cinci ani, până când Salva Kiir şi Riek Machar au semnat un acord de pace în 2018.

De atunci, ţara a fost devastată de inundaţii, foamete, noi violenţe şi încăierări politice, în timp ce promisiunile din acordul de pace întârzie să se materializeze.

ONU îi acuză în mod constant pe liderii sud-sudanezi de faptul că se află în spatele acestor violenţe, dar şi de încălcarea drepturilor omului şi golirea finanţelor publice.

Emisarul Special al ONU în Sudanul de Sud Nicholas Haysom avertiza, în martie, că 2023 este anul ”dublu sau nimic” pentru Sudanul de Sud şi îndemna la alegeri ”care să includă şi credibile” în 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.