Mai mulţi oficiali sud-coreeni, printre care şi preşedintele Moon Jae-in, vor avea mai multe întâlniri cu omologii lor americani. Moon se va întâlni cu Trump pe 11 aprilie la Washington pentru a discuta despre situaţia Coreei de Nord, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moon va participa la un summit alături de Trump la Washington pe 11 aprilie, a anunţat Casa Albă vineri.

„Alianţa dintre Statele Unite şi Republica Coreea rămâne elementul de bază pentru pacea şi securitatea în Peninsula coreeană şi în regiune”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Al doilea summit între Trump şi liderul nord-coreean s-a încheiat fără succes la Hanoi în februarie din cauza diferenţelor de opinie privind felul în care Phenianul îşi va limita programul nuclear şi felul în care SUA vor micşora sancţiunile.

Eşecul summit-ului a reprezentat o lovitură pentru Moon, care a susţinut cu tărie că Kim este dispus să renunţe la arsenalul său nuclear.

Washingtonul şi Seulul au avut neînţelegeri privind costurile trupelor americane din Coreea de Sud, Trump cerând ca Seulul să plătească mai mult pentru a menţine prezenţa a 28.500 de soldaţi.

Nordul aproape a încheiat lucrările de reconstrucţie la facilitatea de lansare de rachete Sohae, pe care Kim a promis că o va desfiinţa la primul summit cu Trump, din iunie 2018 de la Singapore, au informat parlamentarii sud-coreeni vineri.

Parlamentarii, care au primit informaţii de la serviciile secrete sud-coreene în acest sens, au adăugat că o facilitate de extracţie a uraniului de la complexul nuclear Yongbyon funcţionează normal dar un reactor de 5-megavaţi nu mai este funcţional de la sfârşitul lui 2018.

Înaintea summit-ului dintre Trump şi Moon, Coreea de Sud a informat că îşi va trimite miniştrii de Externe şi ai Apărării precum alţi oficiali importanţi la Washington pentru întâlniri cu omologii lor americani.

Ministrul de Externe Kang Kyung-wha se va întâlni cu Secretarul de Stat american Mike Pompeo vineri pentru a discuta privind următorii paşi după summit-ul dintre Kim şi Trump.

Ministrul Apărării Jeong Kyeong-doo se va întâlni cu Secretarul Apărării în exerciţiu din SUA, Patrick Shanahan, luni, a informat ministerul.

Lipsa progresului privind Coreea de Nord a devenit o problemă internă pentru Moon, cel care a obţinut susţinerea votanţilor prin îmbunătăţirea relaţiilor cu Phenianul.

Un sondaj Gallup de vineri arată că rata de aprobare a lui Moon a ajuns la cel mai scăzut nivel, 43% dintre respondenţi fiind nemulţumiţi de impasul în situaţia Coreei de Nord în timp ce situaţia economică are de suferit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.