Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, se va întâlni marţi cu ambasadorii Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Marii Britanii şi cu şeful misiunii Uniunii Europene, a anunţat biroul preşedintelui la sfârşitul zilei de luni, după ce noi confruntări au izbucnit în nordul Kosovo, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vucic a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă de luptă după ce aproximativ 25 de soldaţi ai forţelor de menţinere a păcii ale NATO care apărau trei primării din nordul Kosovo au fost răniţi în confruntări cu protestatari sârbi.Vucic se va întâlni la ora 8.00 (06.00 GMT) cu ambasadorii Statelor Unite, Italiei, Franţei, Germaniei şi Marii Britanii, cunoscut sub numele de grupul Quint, şi cu şeful biroului UE din Pristina, se arată într-un comunicat al biroului preşedintelui.

Ulterior, el va avea întâlniri separate cu ambasadorii Finlandei, Rusiei şi Chinei.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a condamnat luni târziu ciocnirile, calificând violenţele împotriva forţelor de menţinere a păcii ale NATO drept "absolut inacceptabile" şi îndemnând la un dialog imediat.

"UE îndeamnă autorităţile din Kosovo şi protestatarii să detensioneze imediat şi necondiţionat situaţia", a declarat Borrell pe Twitter.

Situaţia tensionată, cea mai recentă dintr-o lungă istorie de izbucniri, s-a dezvoltat după ce primari de etnie albaneză au preluat funcţii în zona majoritar sârbă din nordul Kosovo, în urma unor alegeri boicotate de sârbi - o acţiune care a determinat SUA şi aliaţii săi să reproşeze vineri Pristinei. Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, nu au acceptat niciodată declaraţia de independenţă faţă de Serbia din 2008 şi consideră în continuare Belgradul drept capitala lor la mai bine de două decenii de la revolta albanezilor din Kosovo împotriva regimului represiv sârb.

Etnicii albanezi reprezintă mai mult de 90% din populaţia din Kosovo în ansamblul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.