Preşedintele organizaţiei Reporteri fără Frontiere, Pierre Haski, consideră că Franţa ar trebui să facă “presiuni mai mari” asupra Turciei, unde mai mulţi jurnalişti ai cotidianului Cumhuriyet, de opoziţie, sunt judecaţi luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Când vedem poziţiile asumate de Merkel, în Germania, ne spunem că există o marjă de presiuni, de progres, de exprimare a unei reprobări pe care Franţa o poate accesa cu uşurinţă. Suntem uimiţi de discreţia poziţiei franceze în acest dosar”, a afirmat Haski.

Potrivit lui, procesul care începe luni este “emblematic pentru tot ceea ce se întâmplă în Turcia, care a devenit cea mai mare închisoare pentru jurnaliştii din lume”.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

În total, 17 jurnalişti şi manageri, foşti şi actuali, ai Cumhurriyet, un cotidian fondat î 1924, sunt acuzaţi că au ajutat diferite organizaţii teroriste armate. Ei riscă până la 43 de ani de detenţie.

Turcia este o „democratură, un amestec de democraţie şi dictatură”, a spus el. “Se păstrează aparenţele pluralismului, dar cu un control din ce în ce mai strict asupra instituţiilor şi cu dispariţia contra-puterii”, inclusiv în presă, a adăugat el.

Printre acuzaţii de luni se numără nume grele ale jurnalismului turc, printre care editorialistul Kadri Gursel, redactorul-şef Murat Sabuncu sau caricaturistul Musa Kart.

De asemenea, va fi judecat jurnalistul de investigaţii Ahmet Sik, care, în 2011, a scris o carte explozivă, “Armata imamului”, ce a expus relaţiile dintre mişcarea lui clericului de opoziţie Fethullah Gulen şi regimul de la Ankara.

Fostul redactor-şef al cotidianului, Can Dundar, este judecat în lipsă. El a fost condamnat anul trecut la cinci ani şi 10 luni de închisoare pentru că a acuzat Guvernul că trimite arme în Siria. Jurnalistul a fugit în Germania.

Cei 17 sunt acuzaţi că au susţinut, prin articolele din ziar, trei grupări teroriste – PKK, Partidul Revoluţionar al liberării Poporului (DHKP-C, de extremă-stânga) şi mişcarea lui Gulen, FETO.

Susţinătorii Cumhuriyet subliniază, însă, că publicaţia a criticat întotdeauna dur cele trei grupări.

Procesul este privit drept un test pentru libertatea presei în Turcia, ţară aflată pe locul al 155-lea în indexul libertăţeii presei realizat de Reporteri fără Frontiere, în urma Belarus şi a Republicii Democrate Congo.

Potrivit organizaţiei pentru libertatea presei P24, 166 de jurnalişti se află în prezent în spatele gratiilor în Turcia, majoritatea arestaţi după introducerea stării de urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.