Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a fost suspendat din nou luni, iar Curtea Constituţională l-a desemnat pe Andrian Candu pentru a exercita interimatul funcţiei în vederea promulgării a cinci legi pe care şeful statului a refuzat să le semneze, anunţă Deschide.md. În replică, preşedintele suspendat a scis pe Facebook că este vorba despre un pachet de legi antipopulare, adoptate de către majoritatea parlamentară care pleacă. "Toate aceste legi vor fi anulate. Va fi formată şi o nouă componenţă a Curţii", a avertizat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
O hotărâre în acest sens a fost pronunţată luni, 10 decembrie, de către Curtea Constituţională, ca urmare a unei sesizări înaintate de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi de deputatul democrat Sergiu Sârbu.

În cadrul şedinţei Curţii, Sergiu Sârbu a declarat că  se solicită constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de preşedinte, în vederea depăşirii blocajului instituţional generat de şeful statului prin refuzul deliberat al acestuia de a executa obligaţia constituţională de promulgare a legilor care au fost votate repetat de către Parlament. Autorii sesizării fac referire la cinci legi -  Codul serviciilor media audiovizuale, legea prin care terenul fostului Stadion Republican este transmis Ambasadei Statelor Unite ale Americii pentru edificarea noului sediu al misiunii diplomatice, legea privind redenumirea sărbătorii de 9 Mai în „Ziua Europei”, două legi cu privire la Inspectoratul General de Carabineri.

Consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi a menţionat că instituţia prezidenţială nu este de acord cu argumentele autorilor sesizării. Preşedintele nu a acceptat promulgarea legilor invocate din cauza carenţelor constatate. „Un şef de stat ales de către naţiune nu poate trata cu indiferenţă nici dificultăţile, nici preferinţele poporului său. Prin urmare, tranziţia la forma directă de alegere a preşedintelui atrage după sine implicarea acestuia prin intervenţii concrete şi faptice”, a notat consilierul.

Ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, preşedintele Parlamentului sau premierul va emite decretele de promulgare a celor cinci legi vizate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.