Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că nu este sigur că Ucraina va putea recâştiga controlul asupra Crimeei ocupate de Rusia, dar crede că ar putea să recucerească Doneţk şi Lugansk, afirmaţii care au atras critici din partea politicienilor din coaliţia de guvernare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Varşovia a fost unul dintre cei mai aprigi susţinători ai Kievului de când Rusia a invadat ţara în 2022 şi a subliniat că Ucraina trebuie să recâştige controlul asupra întregului său teritoriu pentru a descuraja Moscova să continue agresiunea.

Preşedintele Andrzej Duda a reiterat această poziţie în timpul unui interviu acordat vineri seara târziu canalului YouTube Kanal Zero. Cu toate acestea, când a fost întrebat dacă el crede că Ucraina va fi într-adevăr capabilă să recucerească Crimeea, el a spus: "Îmi este greu să răspund la această întrebare. Nu ştiu dacă (Ucraina) va recâştiga Crimeea, dar cred că va recâştiga Doneţk şi Lugansk", a spus el.

El a afirmat că peninsulă Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, cu opt ani înainte de a lansa invazia sa la scară largă, "este un loc special... şi din motive istorice. Pentru că, de fapt, dacă ne uităm din punct de vedere istoric, a fost în mâinile Rusiei în cea mai mare parte a timpului".

Ucraina a promis să recupereze fiecare centimetru din teritoriul său, inclusiv Crimeea, în războiul cu Rusia.

Ambasadorul ucrainean în Polonia, Vasil Zvarich, a scris sâmbătă pe X că "Crimeea este Ucraina: este şi va rămâne aşa".

"Dezocuparea Crimeii este sarcina şi obligaţia noastră comună cu lumea liberă", a adăugat el.

Remarcile lui Duda au fost criticate de politicieni din coaliţia proeuropeană aflată la putere în Polonia, care se află într-o tabără politică diferită de cea a preşedintelui.

Preşedintele este un aliat al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), care a pierdut puterea în decembrie, după ce nu a reuşit să formeze o coaliţie în urma pierderii majorităţii la alegerile din octombrie.

"Aş dori să îi reamintesc domnului Duda că există oraşe în ţara noastră care în istoria lor au aparţinut Poloniei pentru o perioadă mai scurtă de timp decât unei alte ţări", a scris pe platforma de socializare X Roman Giertych, un deputat din partea celei mai mari grupări din guvern, Coaliţia Civică (KO). "Ce declaraţie incredibil de stupidă!"

Deputatul PiS Radoslaw Fogiel a declarat că astfel de critici la adresa cuvintelor lui Duda sunt nefondate. "El a răspuns direct la întrebarea privind recâştigarea Crimeei de către Ucraina spunând că nu ştie", a scris Fogiel pe X.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.