Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat o lege care stabileşte limite pentru drepturile evreilor de a recupera proprietăţile confiscate de germanii nazişti şi păstrate de guvernarea comunistă, o măsură care va amplifica probabil tensiunile cu Israelul şi Statele Unite, transmite Reuters. Israelul şi-a rechemat sâmbătă trimisul de la Varşovia, ca reacţie fermă lapromulgarea legii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Criză majoră în Israel, care şi-a recheamat trimisul de la Varşovia pentru consultări, ca reacţie la promulgarea legii care restricţionează restituirea proprietăţilor

”Am luat astăzi o decizie referitoare la legea care în ultimele luni a fost subiectul unor dezbateri aprinse şi vocale, acasă şi în străinătate. După o analiză profundă, am decis să semnez amendamentul”, a afirmat Andrzej Duda într-un comunicat publicat sâmbătă.

Până acum, expatriaţii evrei sau urmaşii lor putea susţine că proprietate a fost confiscată ilegal şi să solicite restituirea acesteia, dar oficialii polonezi au argumentat că astfel de cereri provoacă incertitudini legate de dreptul de proprietate.

În 2015, Curtea Constituţională din Polonia a decis că trebuie să existe termene specifice după care deciziile administrative referitoare la titlurile de proprietate să nu mai poată fi contestate. Modificările aduse legii au fost adoptate de Parlamentul polonez în aceată săptămână.

Proiectul stabileşte o limită de 30 de ani pentru cererile de restituire.

Problema drepturilor de proprietate ale evreilor în Polonia este şi mai complicată, deoarece, spre deosebire de alte state ale UE, ţara nu a creat un fond care să ofere despăgubiri persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat joi că Washingtonul este profund îngrijorat de faptul că parlamentul polonez a adoptat proiectul de lege şi l-a îndemnat pe Duda să nu-l promulge.

Washingtonul este unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai Varşoviei, dar relaţiile dintre cele două ţări au fost tensionate de problema proprietăţii, precum şi de alte aspecte, cum ar fi planurile de a introduce modificări despre care opoziţia spune că urmăresc să aducă la tăcere un canal de ştiri deţinut de SUA, care este critic faţă de guvern.

Organizaţia Mondială a Evreilor pentru Restituiri (WJRO) a cerut sâmbătă guvernului polonez să lucreze la soluţionarea problemei bunurilor confiscate în trecut.

"Democraţia şi justiţia ating un nivel minim în Polonia, întrucât preşedintele Duda semnează o lege care face practic imposibil pentru toţi foştii proprietari polonezi să obţină despăgubiri pentru proprietăţile confiscate ilegal în era comunistă", a declarat Gideon Taylor, preşedintele operaţiunilor WJRO, într-o declaraţie trimisă Reuters.

Înainte de cel de-al doilea război mondial, Polonia găzduia una dintre cele mai mari comunităţi evreieşti din lume, dar aceasta a fost distrusă aproape în întregime de nazişti, iar foştii proprietari evrei şi descendenţii lor au făcut campanii pentru despăgubiri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.