Preşedintele Knessetului (Parlamentul israelian) Yuli Edelstein şi-a anunţat miercuri demisia, pentru a nu da curs unui ordin al Curţii Supreme care-l obligă să organizeze alegerea succesorului său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Demisionez din postul de preşedinte al Knessteului”, a anunţat Edelstein, un membru al Partidului Likud (dreapta) al premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu, într-o înştiinţare.

Această decizie ar putea deschide calea alegerii unui preşedinte al Parlamentului din rândul Partidului ”Albastru-Alb” (centru) al premierului desemnat Benny Gantz, marele rival al lui Netanyahu.

Demisia lui Edelstein intervine pe fondul unei grave cize politice în Israel, o ţară condusă de un an de un Guvern interimar, după ce trei alegeri nu au permis să se formeze un nou Guvern.

În urma alegerilor de la 2 martie, Benny Gantz - susţinut de 61 de deputaţi - a fost desemnat să pună pe picioare o nouă echipă guvernamentală.

Însă, într-un peisaj politic fragmentat, este nesigur că el va reuşi să formeze o coaliţie stabilă.

Motivându-şi decizia prin necesitatea de a scoate ţara din imps, Curtea Supremă a dispus luni organizarea unui vot în vederea alegerii unui nou preşedinte al Parlamentului - aşa cum impune noua majoritate parlamentară a lui Benny Gantz.

Judecătorii au formulat anterior un aviz cu caracter neconstrângător, căruia Edelstein a refuzat să-i dea curs, apreciind că era vorba despre un ”ultimatum” şi că nu Curtea Supremă stabileşte ordinea de zi a Parlamentului.

”Hotărârea Curţii Supreme aduce atingere lucrărilor Knessetului”, a apreciat el miercuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.