Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a vizitat locul de naştere al celui mai cunoscut traficant de droguri al ţării - Joaquin "El Chapo” Guzman, vineri, făcând apel la pace şi reconciliere, la doar câteva zile după ce justiţia americană l-a găsit vinovat pe traficant, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind în faţa unei mulţimi în Badiraguato, o municipalitate de munte în statul nord-vestic Sinaloa, Lopez Obrador a declarat că oamenii de acolo nu trebuie "stigmatizaţi”.

"Oamenii din Badiraguato sunt oameni buni, sunt oameni muncitori. Trebuie să căutăm o reconciliere, trebuie să găsim pacea", a afirmat Lopez Obrador în faţa unei mulţimi care îl aclama.

Deşi bandele de traficanţi de droguri au dus la conflicte sângeroase în municipalitate, unii săteni vorbesc cu căldură despre bunătatea sufletului lui El Chapo, a cărui reţea de trafic de droguri a adus locuri de muncă pentru cei care cresc marijuana sau maci.

Având o populaţie de 32.000 de persoane, Badiraguato este una dintre cele mai sărace municipalităţi din statul Sinaloa şi din întreg Mexicul, conform agenţiei de statistică Inegi.

Lopez Obrador, cel care a promis că se va lupta cu sărăcia din întreaga ţară, a anunţat un plan de dezvoltare pentru Badiraguato care include o nouă autostradă, o universitate de stat şi un program de a planta copaci.

"Până acum, nu am văzut vreun preşedinte să vină aici”, a afirmat Javier de la Rocha, un locuitor de 41 de ani din Badiraguato.

El Chapo nu este singurul traficant de droguri care s-a născut în Badiraguato - atât Rafael Caro Quintero, cât şi Ernesto Fonseca Carrillo, ambii foşti lideri ai reţelei din Guadalajara, s-au născut tot aici.

Într-un district în care 70% dintre rezidenţi trăiesc sub limita sărăciei, traficanţii de droguri au devenit adevăraţi binefăcători, construind străzi şi clădiri noi, susţin localnicii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.