Preşedintele iranian, Hassan Rouhami, a declarat marţi că retragerea SUA din acordul nuclear este „ilegală” şi că Europa trebuie să salveze acordul, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„După retragerea ilegală a Statelor Unite din acordul nuclear, mingea este în terenul Europei acum”, a afirmat Rouhani în timpul unei întâlniri cu ambasadorul britanic la Teheran, Rob Macaire, conform site-ului oficial al preşedintelui.

„Republica Islamică nu a dorit niciodată tensiuni în regiune şi nu doreşte probleme în apele internaţionale, dar nu va renunţa uşor la drepturile sale de a exporta petrol”, a adăugat el.

În mai, Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul, în ciuda opoziţiei Europei şi a faptului că Iranul şi-a respectat obligaţiile, fapt verificat de Agenţia Internaţională a Energiei Atomice.

Washingtonul doreşte ca toate ţările să nu mai cumpere petrolul iranian începând cu 4 noiembrie, lucru care a stârnit replici dure din partea Teheranului care a ameninţat că va bloca Strâmtoarea Ormuz, pe unde circulă o cincime din totalul de petrol al planetei. 

Trump a declarat luni că este dispus să se întâlnească cu Iranul „oricând vor”.

„În mod clar m-aş întâlni cu Iranul dacă doresc să ne întâlnim. Cred că vor ajunge să îşi dorească să ne întâlnim. Sunt pregătit să ne întâlnim oricând vor”, a declarat Trump într-o conferinţă de presă comună cu premierul italian, Giuseppe Conte.

„Fără precondiţii. Dacă ei doresc să ne întâlnim, ne vom întâlni, oricând vor”, a adăugat Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.