Preşedintele iranian Hassan Rouhani a apărat, marţi, Gardienii Revoluţiei susţinând că aceştia sunt protectorii Iranului, la o zi după ce Statele Unite au numit gruparea ca fiind o organizaţie teroristă străină, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Gardienii şi-au sacrificat vieţile pentru a proteja poporul, pentru a proteja revoluţia ... dar astăzi America este răzbunătoare şi pune Gardienii pe lista neagră”, a afirmat Rouhani într-un discurs transmis în direct la televiziunea de stat.
 
„Această greşeală va uni iranienii şi Gardienii vor fi mai populari în Iran şi în regiune ... America a folosit terorişti ca un instrument în regiune în timp ce gardienii s-au luptat împotriva lor în Irak şi Siria”, a precizat preşedintele iranian.
 
Statele Unite au introdus în mod oficial Gardienii Revoluţiei iraniene pe lista neagră a ”organizaţiilor teroriste străine”, un gest ”fără precedent”, cu scopul de a-şi amplifica campania de presiuni care nu a reuşit însă, până acum, să facă Teheranul să clintească
 
Este pentru ”prima oară” când o organizaţie ”care face parte dintr-un Guvern străin” este vizată, a apreciat Donald Trump într-un comunicat cu privire la această decizie, care urmează să intre în vigoare la 15 aprilie.
 
Ministrul iranian de Externe Javad Zarif şi-a îndemnat imediat Guvernul să introducă, drept represalii, forţele americane în Orientul Mijlociu pe lista sa de grupări ”teroriste”.
 
Iranul se află deja, din 1984, pe lista americană foarte restrânsă a ”statelor care susţin terorismul”, alături de Coreea de Nord, Sudan şi Siria.
 
Arabia Saudită, o rivală regională a Iranului, a salutat decizia SUA marţi. Regatul saudit şi Iranul susţin grupări diferite în mai multe războaie de mai mulţi ani, în conflicte precum cele din Siria şi Yemen iar Riadul acuză Teheranul că s-a implicat în politica sa internă dar şi a altor state din regiune.
 
„Decizia SUA pune în aplicare cererile Arabiei Saudite către comunitatea internaţională privind necesitatea confruntării terorismului susţinut de Iran”, a informat agenţia saudită de stat SPA, făcând referire la o sursă din cadrul Ministerului de Externe.
 
Ca semn de susţinere, parlamentarii iranieni au purtat uniformele Gardienilor în parlament marţi, scandând „Moarte Americii” cu ocazia Zilei Naţionale a Gardienilor Revoluţiei.
 
„Decizia Americii de a numi Gardienii ca fiind o grupare teroristă reprezintă apogeul stupidităţii şi ignoranţei conducerii americane”, a afirmat preşedintele parlamentului Ali Larijani, conform agenţiei Fars.
 
Iranul a continuat să respecte acordul nuclear din care SUA s-au retras însă conducerea de la Teheran a ameninţat că se va retrage dacă nu îi vor fi respectate interesele economice.
 
„Vă spun, dacă puneţi presiune pe noi, vom produce în masă centrifugi IR8 avansaţi”, a avertizat Rouhani.
 
„De anul trecut, am achiziţionat un tip de care pe care nici nu vi-l puteţi imagina”, a afirmat Rouhani, făcând referire la dorinţa Iranului de a continua extinderea programului său nuclear.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.