Preşedintele iranian Hassan Rouhani a respins miercuri demisia ministrului de Externe Mohammad Javad Zarif, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zarif – un diplomat cu vechime educat în SUA,  care a contribuit la redactarea acordului nuclear dintre Iran şi puterile mondiale din 2015 - şi-a anunţat demisia luni pe Instagram.

„Cum Liderul Suprem te-a descris ca fiind o persoană de încredere, curajoasă şi religioasă, în prim planul luptei cu presiunile americane, consider că ar fi împotriva interesului naţional să îţi accept demisia şi o resping”, a afirmat Rouhani într-o scrisoare publicată de agenţia de stat IRNA.

Într-o altă demonstraţie de încredere, comandantul Gărzilor Revoluţionare, Qassem Soleimani a declarat că Zarif este principala persoană care gestionează politica externă a Iranului şi că este susţinut de Liderul Suprem, Ayatollah Ali Khamenei.

Miercuri, Zarif le-a mulţumit iranienilor pentru susţinerea lor. „Ca un muncitor modest, nu am avut nicio altă grijă în afară de elevarea politicii externe şi a statutului ministerului de Externe”, a afirmat el într-o postare pe Instagram.

După anunţul lui Rouhani, agenţia ISNA a informat că Zarif a participat la o ceremonie pentru a-l primi în ţară pe prim-ministrul Armeniei la Teheran. Zarif nu a oferit motive concrete pentru demisia sa.

Un aliat al lui Zarif a afirmat pentru Reuters că el şi-a dat demisia din cauza criticilor aduse în Iran acordului nuclear negociat de el cu puterile mondiale. Acordul se află în pragul colapsului după decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.