Preşedintele iranian Ebrahim Raisi urmează să efectueze miercuri o vizită de stat de două zile în Siria - prima a unui şef de stat iranian de la începutul Războiului Civil din Siria, în 2011, la invitaţia omologului său sirian Bashar al-Assad, anunţă duminică agenţia oficială iraniană de presă Irna, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vizită ”va fi benefică nu doar Teheranului şi Damascului”, ci şi ”altor ţări din regiune”, potrivit lui Raisi.

Vizita lui Ebrahim Raisi intervine în contextul unei destinderi regionale între cei doi grei din Orientul Mijlociu, Iranul şi Arabia Saudită, care-şi normalizează relaţiile şi cu Damascul, izolat diplomatic de la începutul războiului, în 2011.

Iranul, principalul aliat regional al Damascului, susţine economic şi militar regimul lui Bashar al-Assad.

Vizita lui Ebrahim Raisi este prima vizită a unui preşedinte iranian în Siria de la izbucnirea conflictului sirian.

Ultimul şef de stat care a vizitat Damascul este Mahmoud Ahmadinejad, în septembrie 2010.

Bashar al-Assad a efectuat o vizită în Iran în mai 2022, cea de a doua sa vizită în străinătate de la începutul Războiului din Siria, declanşat de reprimarea unei revolte populare.

Vizita lui Ebrahim Raisi a fost anunţată prima oară vineri, la Beirut, de către ministrul iranian de Externe, însă nu şi data.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.