Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, un vechi susţinător al relaţiei apropiate dintre Occident şi Rusia, şi-a exprimat regretul cu privire la poziţia sa anterioară şi a afirmat că anii în care a sprijinit proiectul gazoductului Nord Stream 2 au fost o greşeală clară, conform CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Steinmeier, membru important al Partidului Social Democrat, condus de fostul cancelar Gerhard Schroeder, a ocupat funcţia de ministru de Externe sub conducerea cancelarului Angela Merkel înainte de a ajunge preşedintele ţării. El a declarat că invadarea Ucrainei de către Rusia înseamnă că el şi alţii trebuie să recunoască sincer ce au greşit.

Preşedintele german a susţinut că legăturile economice strânse cu Rusia erau o modalitate de a o ancora într-un sistem global orientat spre Occident.

”Susţinerea mea pentru Nord Stream 2 a fost în mod clar o greşeală”, a spus el.

”Ne-am ţinut de o punte de legătură în care Rusia nu mai credea şi asupra căreia alţi parteneri ne-au avertizat”, a mai precizat Steinmeier.

Gazoductul Nord Stream 2, proiect anulat în prezent, a fost o piesă centrală a acestei strategii.

Susţinerea afişată de liderul german faţă de Nord Stream 2 a declanşat o reacţie din ce în ce mai mare, criticii de pe reţelele sociale postând în mod repetat pe Twitter imagini din trecut cu el în timp ce îl îmbrăţişa pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Steinmeier a organizat un ”concert de solidaritate” pentru Ucraina, iar ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrij Melnyk, a scris pe Twitter că singurii solişti păreau a fi ruşi.

”Un afront - Îmi pare rău, nu particip”, a scris Melnyk.

Preşedintele Germaniei are rolul de a reprezenta o figură unificatoare care se bucură de autoritatea morală de a îndemna oamenii la un comportament mai bun.

”Nu am reuşit să construim o casă europeană comună. Nu credeam că Vladimir Putin va îmbrăţişa ruina economică, politică şi morală completă a ţării sale de dragul nebuniei imperiale (...) Ca şi alţii, m-am înşelat”, a subliniat Steinmeier.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.