Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a transmis vineri seară părţii germane că nu poate speria cu ameninţări Ankara. Aceste declaraţii au loc în urma unei noi escaladări a tensiunilor diplomatice dintre cele două ţări, după ce guvernanţii de la Berlin au condamnat arestarea a şase activişti pentru drepturile omului, inclusiv a directoarei Amnesty Turcia, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Germania a anunţat deja că a îngheţat toate livrările de arme către turci, precizând că va trebui să ia în considerare drepturile omului chiar şi atunci când ia decizii cu privire la exporturi. De asemenea, un consilier guvernamental nu a exclus sancţiuni economice suplimentare împotriva Turciei.

”Voi nu aveţi puterea de a murdări Turcia”, a declarat Erdogan.

De asemenea, guvernanţii germani au emis un avertisment pentru cetăţenii care riscă să fie arestaţi în mod arbitrar în Turcia.

Ministrul Finanţelor, Wolfgang Schauble, a acuzat autorităţile turce că se comportă asemenea miliţiei din RDG, tocmai pentru că arestează cetăţeni străini şi le refuză acces consular, acest lucru fiind valabil pentru mai mulţi jurnalişti cu dublă cetăţenie germană care au fost arestaţi în ultimele luni în Turcia.

”Oamenii, care merg în Turcia pentru muncă sau treburi personale, trebuie să demonstreze vijilenţă”, a anunţat ministerul de Externe al Germaniei.

Însă, Erdogan a catalogat acest avertisment de călătorie drept ”nefondat şi rău intenţionat”. Acesta a explicat că germanii nu pot speria prin ameninţări Turcia.

Vicepremierul Memet Simsek a dezminţit că zeci de companii germane ar fi vizate de acuzaţii de terorism în Turcia.

”Vreau să asigur comunitatea germană de afaceri că firmele şi companiile germane nu reprezintă subiectul unor investigaţii pentru finanţarea terorismului”, a precizat Simsek.

De asemenea, acesta a precizat că ţara şi-a luat un angajament pentru a îmbunătăţi climatul de investiţii, a întări domnia legii, a îmbunătăţii standardele democraţiei şi a implementa standardele Uniunii Europene.

Publicaţia Die Zeit a relatat că guvernanţii Angelei Merkel au primit din partea diplomaţilor turci o listă cu 68 de companii şi indivizi germani, care sunt acuzaţi de sprijinirea mişcării ”teroriste” a clericului islamist Fethullah Gulen.

Printre aceste companii se numără Daimler şi BASF.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.