Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri după-amiază că Germania ”recurge la sinucidere”, pentru că nu-i permite să se adreseze la un miting al comunităţii turce din Hamburg, care are loc în marja summitului G20, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Germania se sinucide. Germania trebuie să-şi corecteze greşeala”, a declarat preşedintele turc pentru publicaţia Die Zeit.

Erdogan a precizat că turcii vor crede că Germania este o ţară care protejează teroriştii, atât timp cât autorităţile germane refuză să-i expulzeze pe susţinătorii clericului islamist Fethullah Gulen.

Ankara îl învinuieşte pe clericul islamist pentru orchestrarea loviturii de stat din noaptea de 15-16 iulie 2016, împotriva regimului Erdogan.

Totuşi, liderul turc a precizat că Germania şi Turcia au nevoie una de cealaltă şi, la nivel personal, nu are nicio problemă cu Angela Merkel.

Recep Tayyip Erdogan şi Angela Merkel sunt aşteptaţi să poarte discuţii în marja summitului G20 de la Hamburg, potrivit unui anunţ al guvernului de la Berlin.

Relaţiile turco-germane s-au răcit considerabil în ultima perioadă. De asemenea, diplomaţii turci au condamnat în urmă cu o zi o instalaţie de artă din faţa cancelariei germane, care-l prezintă drept dictator pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

De asemenea, autorităţile germane au respins recent o solicitare din partea preşedintelui Erdogan de a se adresala un miting al diasporei turce din localitatea Hamburg.

La începutul anului, autorităţile germane şi olandeze au blocat mai multe mitinguri electorale pro-Erdogan, unde miniştrii turci plănuiau să se adreseze diasporei turce înainte de referendumul constituţional din Turcia.

Atunci, Erdogan a lansat critici dure la adresa liderilor europeni, acuzându-i că dau dovadă de un comportament nazist. De asemenea, parlamentarii germani au decis recent să retragă trupele de la baza Incirlik, după ce autorităţile turce au blocat din nouă o vizită a reprezentanţilor Bundestagului.

Luna viitoare, turcii marchează un an de la lovitura de stat eşuată, care a declanşat o epurare exarcebată a criticiilor regimului Erdogan.

În ciuda creşeterii tensiunilor cu blocul comunitar, turcii urmăresc momentan o reînnoire a acordului vamal cu Uniunea Europeană.

Preşedintele Erdogan a vorbit adeseori despre organizarea unui referendum pentru reintroducerea pedepsei capitale, dar reprezentanţii blocului comunitar au declarat vehement că un asemenea vot ar închide automat procesul de ascensiune a Turciei în Uniunea Europeană.

Germania a declarat că nu va permite diasporei turce să voteze într-un asemenea referendum, iar ministrul Gabriel a cerut o interdicţie generală pentru organizarea de mitinguri electorale de către liderii din afara UE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.