Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi l-a sunat pe omologul său sirian Bashar al-Assad după cutremurul soldat cu aproape 8.000 de morţi Siria şi Turcia, anunţă cele două preşedinţii - o convorbire fără precedent între cei doi şefi de stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Abdel Fattah el-Sisi l-a sunat apoi pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan - fostul său mare inamic - cu care a dat mâna pentru prima oară în noiembrie, la Cupa Lumii la Fotbal, a anunţat marţi preşedinţia egipteană.

”Preşedintele (egiptea Abdel Fattah el-)Sisi l-a sunt pe preşedintele (sirian Bashar al-)Assad”, i-a ”prezentat condoleanţe” şi i-a spus că ”a ordonat să se ofere orice ajutor umanitar posibil Siriei”, a precizat într-un comunicat un purtător de cuvânt al preşedinţiei egiptene, Ahmed Fahmy.

Şefii diplomaţiilor egipteană şi siriană au discutat luni, iar Cairo a promis un ”ajutor umanitar de urgenţă”, fără să ofere detalii.

Preşedinţia sirian a dat asigurări, la rândul său, că ”preşedintele (sirian Bashar al-)Assad a mulţumit Egiptului pentru această poziţie, care reflectă relaţiile frăţeşti între cele două ţări şi cele două popoare surori”.

Aceasta este prima dată când cei doi preşedinţi discută la telefon de când Abdel Fattah el-Sisi a ajuns la putere, în 2014, scrie cotidianul egiptean de stat Al-Ahram,, în contextul în care Bashar al-Assad rămâne în continuare izolat diplomatic pe plan internaţional.

Însă Cairo şi Damascul nu şi-au întrerupt niciodată relaţiile, în pofida Războiului din Siria, declanşat de reprimarea în sânge a unor manifestaţii împotriva regimului al-Assad în 2011, în urma ”Primăverii Arabe”, care l-a răsturnat de la putere pe dictatorul egiptean Hosni Mubarak.

În 2016, Cairo a susţinut, la ONU, o rezoluţie iniţiată de către Rusia privind Siria, care-i punea în pericol relaţiile cu marele său aliat saudit.

La scurt timp după aceea, oficialul cu cel mai înalt rang din cadrul serviciilor siriene de Securitate, generalul Ali Mamluk, efectua o vizită-surpriză la Cairo, prima făcută publică în străinătate de la începutul Războiului din Siria, în 2011. El a revenit la Cairo în 2018.

Egiptul a pledat mereu în favoarea unei ”soluţii politice” în Siria, fără să evoce vreodată soarta lui Bashar al-Assad, a cărui plecare de la putere a fost mult timp o condiţie prealabilă a mai multor ţări arabe.

Relaţiile egipteano-turce s-au ”încălzit” abia recent, în contextul în care Egiptul şi Turcia întreţineau relaţii ”reci” după instalarea la putere a lui el-Sisi, în 2013, în urma răsturnării de la putere a fostului preşedinte islamist egiptean Mohamed Morsi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.