Preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a confirmat vineri seară că a împuşcat mortal trei bărbaţi atunci când era primar al metropolei Davao. Duterte a condus pentru mai bine de două decenii metropola situată în sudul Filipinelor, timp în care criticii l-au acuzat de organizarea unor adevărate escadroane ale morţii pentru a reduce rata criminalităţii din Davao, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am ucis vreo trei dintre ei... nu ştiu câte gloanţe din arma mea au ajuns în trupurile lor. S-a întâmplat şi nu pot să mint în legătură cu asta”, a declarat Duterte.

Declaraţia preşedintelui filipinez are loc la doar câteva ore după ce purtătorul său de cuvânt a dezminţit că Rodrigo Duterte a ucis personal vreo persoană din metropola Davao.

Controversa a început miercuri la palatul prezidenţial, după ce liderul filipinez a declarat că obişnuia să omoare personal ”criminali”, pentru a demostra poliţiştilor că şi ei pot acţiona în acelaşi mod.

”Mă plimbam cu motocicleta prin Davao. Mergeam cu o motocicletă mare şi patrulam străzile, mă uitam după probleme. Chiar căutam o confruntare pentru a putea ucide pe cineva”, a declarat Duterte.

Preşedintele filipinez a vorbit pentru prima dată despre crimele comise în 2015, atunci când a explicat că cei trei bărbaţi erau suspectaţi de răpirea şi violarea unei tinere.

Însă, purtătorul de cuvânt a declarat că preşedintele încearcă să pară dur şi nu este în niciun caz un criminal.

”Acesta este stilul preşedintelui, încă de când era primar vorbea aşa. Nu interpretăm toate declaraţiile sale în mod literar. Adică le luăm în serios, dar nu le interpretăm literar”, a precizat purtătorul de cuvânt Martin Andanar.

Duterte a declarat că va continua războiul împotriva drogurilor până în ultima zi de campanie.

Aproape 6.000 de persoane au fost ucise în ultimele şase luni de mercenari, poliţişti şi de cetăţeni obişnuiţi pe străzile din Filipine.

Criticii îl acuză pe preşedinte că i-a încurajat pe poliţişti să-i împuşte pe loc pe traficanţii de droguri, dar şi pe dependenţi.

Duterte a negat că este de asemenea dependent de droguri, deşi ia în mod regulat un analgezic extrem de puternic numit Fentanyl.

”Nu sunt dependent. Îl iau pe bază de prescripţie. Dependenţa vine cu regularitate, prietene”, a declarat preşedintele Filipinelor.

Liderul Duterte a explicat că are migrene puternice şi probleme cu şira spinării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.