Preşedintele Nayib Bukele a negat joi acuzaţiile potrivit cărora Kilmar Abrego Garcia, migrantul revenit în SUA la începutul lunii iunie după ce a fost deportat pe nedrept în ţara sa natală, El Salvador, a fost torturat într-o închisoare salvadoriană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o declaraţie depusă miercuri în faţa instanţei din SUA, Abrego Garcia a descris în mod direct experienţa sa din închisoarea de înaltă securitate salvadoriană CECOT şi a raportat maltratări grave.

Avocaţii săi au declarat că a slăbit 14 kilograme în primele două săptămâni petrecute acolo şi că a fost „supus unor maltratări severe la sosirea la CECOT, inclusiv, dar fără a se limita la bătăi severe, privare severă de somn, nutriţie inadecvată şi tortură psihologică”.

Bukele a contestat această afirmaţie într-o postare pe reţelele sociale joi.

„Dar bărbatul nu a fost torturat şi nici nu a pierdut în greutate”, a spus Bukele. „Dacă ar fi fost torturat, privat de somn şi înfometat, de ce arată atât de bine în fiecare fotografie?”

Postarea lui Bukele a inclus fotografii şi înregistrări video cu Abrego Garcia în detenţie.

 

Rezident în Maryland, Abrego Garcia, a cărui soţie şi copil mic sunt cetăţeni americani, a fost deportat din SUA pe 15 martie în El Salvador, în ciuda unei hotărâri din 2019 a instanţei de imigrare care a decis să nu fie trimis acolo deoarece ar putea fi persecutat de bande. Oficialii au numit expulzarea sa o „eroare administrativă”.

Criticii preşedintelui american Donald Trump au indicat acest caz drept o dovadă a faptului că administraţia sa acordă prioritate creşterii numărului de deportări în detrimentul procesului echitabil - principiul conform căruia persoanele din SUA, indiferent dacă sunt sau nu cetăţeni, pot contesta în instanţă acţiunile guvernamentale împotriva lor.

Trump s-a angajat să ia măsuri drastice împotriva imigraţiei ilegale şi susţine că Abrego Garcia face parte din banda MS-13, acuzaţie pe care avocaţii săi o neagă.

Departamentul de Justiţie l-a adus pe Abrego Garcia înapoi în SUA la 6 iunie, după ce a obţinut un act de acuzare prin care era acuzat că a colaborat cu cel puţin cinci conspiratori în cadrul unei reţele de trafic de migranţi pentru a aduce imigranţi în mod ilegal în SUA.

Acesta a pledat nevinovat, iar guvernul afirmă că intenţionează să îl deporteze din nou. În prezent, acesta este deţinut în Tennessee, în timp ce procesul său penal este în curs.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.