Japonia şi Coreea de Nord ar trebui să înceapă discuţiile pentru a normaliza relaţiile dintre cele două ţări şi pentru a contribui la pacea şi stabilitatea din zonă, conform preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cred, mai ales, că ar trebui să se reia dialogul dintre Japonia şi Coreea de Nord”, a declarat Moon într-un interviu acordat ziarului japonez Yomiuri.

„Dacă se vor normaliza relaţiile dintre Japonia şi Coreea de Nord, acest lucru ar contribui la pacea şi securitatea din Asia de Nord-Est”, a adăugat el.

La summitul dintre cele două Corei de luna trecută, ambele părţi au căzut de acord să lucreze pentru a se ajunge la dezarmarea nucleară. Kim a susţinut în timpul întâlnirii că „este pregătit să aibă un dialog cu Japonia oricând”, a declarat Moon.
 
Nu a existat o reacţie imediată a guvernului japonez, care a numit în trecut programul nuclear al Phenianului drept cea mai dură provocare la adresa securităţii Japoniei de la Al Doilea Război Mondial până în prezent.
 
Declaraţiile lui Moon vin înaintea unui summit dintre preşedintele sud-coreean, prim-ministrul japonez Shinzo Abe şi premierul Chinei, Li Keqiang, la Tokyo.
 
De asemenea, Moon a precizat că dorinţa lui Kim de a se „dezarma nuclear complet” reprezintă o bază consistentă pentru viitorul summit dintre Coreea de Nord şi SUA.
 
Moon a declarat despre Kim că este „o persoană foarte deschisă şi practică” şi că ambii lideri au un scop comun în dezarmarea nucleară a peninsulei coreene.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.