Preşedintele Ciadului Idriss Deby Itno, aflat la putere de 30 de ani, a murit marţi din cauza unor răni pe care le-a suferit în timp ce conducea armata, în confruntări armate cu rebeli, în nord, în weekend, anunţă un purtător de cuvânt la televiziunea de stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Republicii, şeful statului, comandantul suprem al armatei, Idriss Déby Itno şi-a dat ultima suflare apărând integritatea teritorială pe câmpul de luptă. Anunţăm cu mare amărăciune poporului decesul marţi, 20 aprilie 2021, a mareşalului Ciadului”, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei, generalul Azem Bermandoa Agouna, într-un comunicat citit la postul TV Tchad.

Déby, în vârstă de 68 de ani, un militar de carieră care a preluat puterea în 1990 printr-o lovitură de stat, promovat la gradul de mareşal în august, tocmai a fost reales într-un mandat de şase ani, cu 79,32% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate provizorii, anunţate luni de către autorităţile electorale naţionale.

Miniştri şi ofiţeri de rang înalt au anunţat luni că şeful statului s-a dus sâmbătă şi duminică pe front, unde armata lupta împotriva unei coloane de rebeli care a lansat o ofensivă, din baze din spatele liniei frontului, în Libia, în ziua alegerilor, la 11 aprilie.

Rebelii, pe care armata a dat asigurări că i-a înfrânt în luptă, au anunţat într-un comunicat că Déby a fost rănit, însă această informaţie nu a fost confirmată de surse oficiale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.