Preşedintele bulgar Rumen Radev a declarat că nu a fost de acord niciodată şi nu va fi de acord niciodată cu acordul de liber-schimb UE-Canada, CETA, relatează Sofia News Agency.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În calitatea mea de preşedinte bulgar şi paznic al Constituţiei, voi sesiza Curtea Constituţională în acest dosar, deoarece CETA necesită amendarea legii fundamentale, iar Curtea Constituţională va trebui să se pronunţe asupra conformităţii sale legale. De acum încolo, CETA este în mâinile Parlamentului bulgar, care va vota asupra ratificării sale”, a subliniat Radev.

Potrivit lui, Bulgaria are o contribuţie considerabilă la viitorul Europei şi va insista ca politica de coeziune să aibă un loc în documentele strategice şi să fie reflectată în cadrul financiar multianual al UE.

Bulgarii, ca şi românii, au obţinut ridicarea vizelor pentru călătoriile în Canada în urma adoptării CETA.

După aprobarea în PE, o mare parte din CETA va fi aplicat provizoriu, începând din luna aprilie, până la ratificarea sa de toate Parlamentele naţionale şi regionale din UE, ceea ce va dura ani de zile.

Textul va elimina 99% dintre taxele vamale. În plus, prevede cooperarea în domeniul social, în cel sanitar şi în cel de combatere a încălzirii climatice.

Parlamentul regiunii francofone belgiene Valonia (sudul Belgiei – n.r.) şi-a exprimat îngrijorarea la sfârşitul lui octombrie 2016, ceea ce a dus la o scurtă rebeliune şi la o mini-criză diplomatică între UE şi Canada.

Însă, în cele din urmă, semnarea CETA a fost amânată numai cu câteva zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.