Preşedinta Park Geun-hye a declarat marţi dimineaţă că va accepta rezultatele unui vot al parlamentarilor de punere sub acuzare, însă a sugerat că nu se va retrage de la putere aşa cum cere opoziţia sud-coreeană, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, preşedinta a precizat că ar putea să accepte propunerea formulată de propriul ei partid de a se retrage în primăvara anului viitor de la putere. 

Park Geun-hye îşi începe cea mai grea săptămână din cariera ei politică, în care parlamentarii din opoziţie vor încerca să o pună sub acuzare cu susţinerea unor membrii importanţi ai formaţiunii preşedintei.

Aproape două milioane de sud-coreeni au ieşit în stradă în urmă cu două săptămâni pentru a cere demisia preşedintei Park Geun-hye, acuzată că a permis manipularea ei de către prietena apropiată Choi Soon-sil, fiica liderului unui cult pseudo-creştin din Coreea de Sud.

Park Geun-Hye este implicată într-un uriaş scandal de corupţie legat de prietena ei apropiată Choi Soon-Sil, care este în arest pentru acuzaţii de fraudă şi abuz de putere.

Procurorii sud-coreeni încearcă să determine dacă Choi Soon-Sil s-a folosit de relaţia personală cu preşedintele statului asiatic pentru a forţa marile companii să doneze sume importante pentru organizaţia ei caritabilă, printre care se număr donaţii primite de la Samsung.

Ulterior, Choi a utilizat sume de bani primite prin donaţii pentru activităţi personale, inclusiv pentru a plăti cursurile de călărie ale fiicei sale.

Choi este acuzată că ar fi intervenit în deciziile guvernamentale luate de preşedintă, deşi aceasta nu deţine nicio poziţie în structura de conducere. Presa sud-coreeană a descoperit că Choi a avut acces la mai multe documente secrete şi chiar i-a editat unul dintre cele mai celebre discursuri ale preşedintei Park.

Protestarii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la posibilitatea ca preşedinta să reprezinte doar o marionetă controlată de Choi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.